Opnieuw jonge palingen uitgezet

ALMERE • Vr 21 augustus 2015 | 6:34 • Vrijdag 21 augustus 2015 | 6:34
Ruim 300.000 jonge palingen zijn vrijdagmorgen uitgezet in het Eem- en Gooimeer bij Almere. De zogenoemde pootaaltjes zijn de laatste van miljoenen palinkjes die dit jaar naar geschikt leefgebied in de natuur zijn geholpen. De eerste lichting van ruim 850.000 glasalen werd in april vrijgelaten in Zeewolde.

Volgens de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) is de palingstand in Nederland de laatste jaren sterk achteruit gegaan. Dit komt omdat de jonge palingen door de sluizen en dammen onze kusten niet kunnen bereiken. Die komen vanuit de Atlantische Oceaan, waar ze geboren zijn, met de golfstroom mee naar de Europese kusten.

Hier worden ze in het voorjaar verzameld en grootgebracht in kwekerijen. Daarna kunnen ze weer naar zee om op de paaigronden in de zee, 6.000 kilometer verderop, voor nageslacht te zorgen. Op deze manier hoopt de stichting de palingstand in Nederland te herstellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel