Berisping voor huisarts na dood 29-jarige man

Lelystad 21 augustus 2015
Een huisarts uit Lelystad heeft van het Centraal Tuchtcollege in Den Haag een berisping gekregen in verband met de dood van de 29-jarige Anton Swagerman uit Lelystad. Dit is een zwaardere straf dan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg de arts eerder oplegde. Toen kreeg hij een waarschuwing. De ouders van de in 2011 overleden Swagerman namen hier geen genoegen mee en gingen in hoger beroep.

De ouders menen dat hun zoon is overleden aan nierfalen. Zij vinden dat de ervaren huisarts de nierproblemen veel eerder had moeten onderkennen. De huisarts had volgens het tuchtcollege doortastender moeten zijn met een doorverwijzing naar een internist. Swagerman kwam zelden tot nooit bij de huisarts. De maanden voor zijn dood kwam hij wel vaak. Dit heeft het Centraal Tuchtcollege laten meewegen in het oordeel.

De moeder van Anton Swagerman laat in een reactie weten blij te zijn met de uitspraak, al is volgens haar geen straf hoog genoeg voor de huisarts. Ze overweegt nog een civiele procedure te starten tegen hem.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer