Plan rechtbanken mogelijk nog aangepast

Lelystad 31 augustus 2015
Frits Bakker in Nieuwsuur
Het plan om de Lelystadse rechtbank sterk uit te kleden en complexe zaken voortaan in Utrecht te behandelen, kan nog worden aangepast. Dat zei de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak maandagavond in Nieuwsuur. De veranderingen zijn nodig omdat er miljoenen bezuinigd moeten worden.

Op het plan van de Raad komt vanuit veel gemeenten forse kritiek. Naast Lelystad worden ook zes andere rechtbanken uitgekleed. De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Frits Bakker, gaf in Nieuwsuur aan de input van lokale bestuurders te laten meewegen bij het plan.

"Dit is een voorgenomen besluit. Om die lokale bestuurders te kunnen consulteren, moet je iets hebben waarvan je kan zeggen: dit is wat we van plan zijn en geef je mening er maar over. In dat stadium zijn we nu. En natuurlijk gaan we luisteren naar wat de lokale bestuurders daarover te zeggen hebben. En dan kan het nog anders worden."

Bij de presentatie van de plannen eerder op de dag zei de Raad nog dat er volgende week een definitief besluit wordt genomen. Dat bevestigde de president van de rechtbank Midden-Nederland ook aan Omroep Flevoland.

Advocaten uit Almere en Lelystad noemen het plan onacceptabel. Ze laten weten dat de verhuizing naar Utrecht vooral een ramp voor is hun cliënten met weinig geld. Veel mensen zullen door geldgebrek een zitting in Utrecht niet kunnen bijwonen. Verder is het uitkleden van de rechtbank in Lelystad ook een verarming van de juridische infrastructuur in Flevoland. Het leidt ook tot een verlies aan werkgelegenheid voor goed gekwalificeerd personeel.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer