Veel vragen over tegenvaller rondweg Dronten

Dronten 3 september 2015
Vragen over tegenvaller rondweg
Meerdere Statenfracties zetten grote vraagtekens bij de uitleg van VVD-gedeputeerde Jaap Lodders over het duurder uitvallen van de aanleg van de Passage bij Dronten. Woensdag werd bekend dat de nieuw aan te leggen weg ten noorden van Dronten mogelijk vier miljoen euro duurder uitvalt dan was gepland.

Coalitiepartner CDA gaat schriftelijke vragen stellen over de kwestie. Ook de PVV en PvdA willen opheldering. Dat het langer duurt is al niet goed, stelt de PvdA, "maar het gaat ook om heel veel geld en zo'n overschrijding is een groot probleem."

Dat de weg niet 9,6 miljoen maar 13,4 miljoen euro gaat kosten, komt volgens gedeputeerde Lodders door de verhoging van de maximumsnelheid van 80 naar 100 km/uur. Om dat mogelijk te maken, moeten inhaalstroken worden aangelegd en moet meer meer grond worden aangekocht. Opvallend is dat deze kosten nu pas naar buiten komen, want al sinds de start van de plannenmakerij voor de Passage zijn de provincie en de gemeente Dronten uitgegaan van een weg waar 100 kilometer per uur gereden mag worden. Dat is zelfs in het vastgestelde bestemmingsplan opgenomen.

Om te voorkomen dat het project werkelijk bijna vier miljoen euro duurder wordt, heeft de provincie gekozen voor een goedkopere aanleg van de fundering. Hoeveel dit gaat besparen, wordt over een maand bekend. De ander aanpak zorgt er wel voor dat de weg tien maanden later af is dan gepland. De gemeente Dronten is teleurgesteld over de vertraging, maar zegt niet op te draaien voor de extra kosten.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer