Burgemeester: AZC komt er hoe dan ook

Zeewolde 4 september 2015
AZC-debat in Zeewolde
Het asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde komt er sowieso. Dat is volgens burgemeester Gerrit Jan Gorter de belangrijkste conclusie van de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Een avond lang is er onder grote belangstelling van pers en publiek gedebatteerd over de komst van een AZC. Op de vergadering bleek dat het onderwerp bij voor- en tegenstanders veel emoties losmaakt.

De omvang van het AZC is nog niet duidelijk. Verschillende partijen gaven aan 900 asielzoekers te veel te vinden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil een centrum voor 900 mensen met de mogelijkheid later uit te breiden naar 1.500. Het college heeft eerder aangegeven 1.500 niet wenselijk te vinden. Een aantal partijen in de raad wil een centrum met maximaal 600 inwoners.

Meerderheid raad voor
Duidelijk was dat een meerderheid van de gemeenteraad voor de komst van een AZC is. Volgens Gorter steunen ook maatschappelijke organisaties de realisatie van een AZC en is er voldoende draagvlak binnen de bevolking.

Insprekers
In totaal maakten 13 mensen donderdagavond gebruik van de mogelijkheid om in te spreken. Onder de insprekers waren de Tweede Kamerleden Geert Wilders (PVV) en Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk/Denk). Ook spraken vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk Zeewolde en het bedrijfsleven in. Een bestuurslid van het COA maakte eveneens gebruik van de mogelijkheid om de gemeenteraad toe te spreken.

College hakt knoop door
Gestemd is er overigens niet over de komst van het AZC. Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde hakt uiteindelijk over deze kwestie komende dinsdag de knoop door.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer