Provincie krijgt 'iPadbelasting' niet terug

Flevoland 15 september 2015
De Provincie Flevoland heeft toch geen recht op belastingteruggave van de zogenoemde iPadbelasting. Alle bezwaarschriften tegen de aanslag van 45.000 euro zijn ingetrokken. Dit na een uitspraak van de Hoge Raad over een conflict tussen RTL en de Belastingdienst.

In 2011 besloot de provincie om over te gaan tot papierloos werken en werden er 70 iPads gekocht voor de statenleden, fractie-assistenten en burgerleden. De Belastingdienst nam het standpunt in dat de iPads niet alleen zakelijk, maar ook prive worden gebruikt en dat er dus belasting over betaald moet worden.

De provincie Flevoland was niet de enige die een aanslag kreeg. Ook tussen RTL en de Belastingdienst speelde een soortgelijk conflict. RTL spande een rechtszaak aan en verloor bij de rechtbank.

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof anders en won RTL. Daarom was er een jaar geleden hoop bij de provincie op teruggave van de 45.000 euro. De Belastingdienst trok uiteindelijk aan het langste eind bij de Hoge Raad, die oordeelde dat de aanslag van de Belastingdienst terecht is. De iPad moet worden gezien als een computer en niet als een communicatiemiddel, en over computers moet loonheffing worden betaald.

Na de provinciale verkiezingen van dit jaar zijn er nieuwe Flevolandse statenleden gekomen en zijn alle oude iPads ingeruild voor nieuwe. Om nieuwe naheffingen te voorkomen is de aanschaf van de tablets afgestemd met Belastingdienst.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer