Protest verwacht over toewijzing huurwoningen statushouders

Urk 16 september 2015
De gemeente Urk verwacht dat de inwoners in de toekomst gaan protesteren als er steeds meer vrijgekomen huurwoningen aan statushouders worden toegewezen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de NOS en de regionale omroepen onder alle gemeenten. Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Volgens de gemeente Urk zijn er opmerkingen geweest van diverse mensen die niet in aanmerking kwamen voor een vrijkomende woning, omdat die naar statushouders ging. De gemeente zegt dat er op dit moment geen sprake is van protest, maar gezien de verwachte groei van het aantal statushouders zou dat wel kunnen komen. "Het aantal huurwoningen in Urk is erg laag en de wachttijd voor de eigen inwoners zal fors op lopen," aldus de gemeente.

Alle gemeenten in Nederland zijn verplicht om statushouders te huisvesten. Dit wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners. Urk heeft een laag aantal huurwoningen omdat veel mensen een eigen huis hebben. Twintig procent van de huizen zijn huurwoningen. Volgens de gemeente Urk is de belasting van sociale huurwoningen daarom veel hoger dan in andere gemeenten.

Urk moest dit jaar 37 mensen met een verblijfsvergunning huisvesten. Tot nu toe is voor slechts twaalf een woning gevonden. Volgens de gemeente Urk zijn er eind augustus en begin september nog eens dertien mensen geplaatst.

Niet alleen gemeenten met weinig huurwoningen hebben problemen. Zo moet bijvoorbeeld Almere nog voor 340 statushouders een huurhuis zoeken en Lelystad nog voor 81 mensen.© omroep flevolandsitemap | disclaimer