Steekproef: veel verroeste gasleidingen

Lelystad 21 september 2015
Steekproef: veel verroeste gasleidingen
De staat van de gasleidingen onder huizen in sommige Lelystadse wijken is zo slecht dat de gemeente bewoners heeft opgedragen de leidingen binnen drie weken te vervangen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een steekproef bij 13.000 woningen die voor 1986 zijn gebouwd.

Inspecteurs schrikken
Voor het einde van het jaar hoopt wethouder John van den Heuvel een compleet beeld te hebben van de staat van de gasleidingen in de stad. Hij zegt dat inspecteurs soms schrikken van de gevaarlijke situatie die ze aantreffen. Daarom worden inwoners van Lelystad opgeroepen om niet te wachten tot een inspecteur van de gemeente langskomt maar zelf actie te ondernemen.

Versnelde inspecties
Lelystad heeft al ruim tien jaar te maken met verroeste leidingen. Het probleem doet zich voor bij stalen leidingen zonder bescherming. Het college van burgemeester en wethouders heeft 115.000 euro uitgetrokken om de inspecties versneld uit te voeren. Het vervangen van de gasleiding kost volgens de gemeente tussen de 300 en 600 euro.

Controles
De gemeente heeft de leidingen in de volgende delen van Lelystad gecontroleerd: Zuiderzeewijk, Wold, Kamp, Archipel, Buitenplaats en Oostrandpark. Hier waren de leidingen in slechte staat en moesten vervangen worden.
De woningen aan de Hofstede, Plantage en Bongerd zijn ook gecontroleerd, maar daar waren de gasleidingen wel in goede staat. Op dit moment wordt een inventarisatie gemaakt van de inspecties in delen van Haf, Rozengaard, Griend, Horst en Zoom. Bewoners worden binnenkort over de uitslag geïnformeerd.

Steekproeven
In de volgende gebieden worden de komende periode steekproefsgewijs nog inspecties uitgevoerd: Noordzeestraat, Zwartezeestraat, Botter, Schoener, Tjalk, Binnendijk, Beemster, Jol, Galjoen, Punter, Boeier, Binnendijk, Harderwijkstraat, Kogge, Schouw, Kempenaar, Karveel, Friese Flaak, Marderhoek, Amsteldiep, Breehorn, Vliehorst, Fjord, Klip, Delta, Zandbank, Koraalrif, Bastion, Gelderse Hoek, Enkhuizerzand, Lagune en Westkaap.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer