Bijeenkomst over verroeste gasleidingen druk bezocht

Lelystad 1 oktober 2015
Ongeveer 70 mensen zijn afgekomen op een bijeenkomst donderdagavond over gasleidingen in Lelystad. Fred Wilcke van het Belangen Comité Kamp organiseerde de avond in buurthuis De Brink. Bedoeling was andere Lelystedelingen uit te leggen hoe je een collectief vormt als buurt.

Wilcke is ervaren als het gaat om het collectief vervangen van verroeste gasleidingen. Door gezamenlijk op te trekken zijn mensen in zijn wijk honderden euro's goedkoper uit dan wanneer ze het individueel zouden regelen.

Er zijn al jaren problemen met de gasleidingen in Lelystad. De gemeente voert momenteel een steekproef uit bij 13.000 woningen die voor 1986 zijn gebouwd. De voorlopige resultaten wijzen uit dat een aanzienlijk deel van de leidingen in die huizen vervangen moet worden.

Woningen van voor 1986 hebben vaak een stalen gasleiding zonder bescherming. Daardoor heeft roest vrij spel en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan zoals gaslekken. De gemeente heeft daarom iedereen in zo'n oud huis gevraagd de stalen buizen te controleren en zo nodig te vervangen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer