Syriëganger verdacht van deelname criminele organisatie

ALMERE • Vr 9 oktober 2015 | 13:57 • Vrijdag 9 oktober 2015 | 13:57
De 18-jarige Almeerder die deze week werd opgepakt in Bulgarije wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De Almeerder zou samen met twee andere Nederlanders op weg zijn geweest naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS. Het OM onderzoekt nog of de Almeerder voor IS wilde vechten of de strijd op een andere manier wilde steunen. Zo vertrekken ook IS-sympathisanten naar Syrië om spullen te leveren, te koken of gewonden te verzorgen. Voor deelname aan een criminele organisatie geldt een maximale celstraf van zes jaar.

Tegen de Almeerder werd vorige week een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Hij werd in Almere al door de autoriteiten in de gaten gehouden en sinds vrijdag werd hij vermist.

Burgemeester Weerwind van Almere heeft de fractievoorzitters in de gemeenteraad donderdagavond achter gesloten deuren vertrouwelijk bijgepraat over de aanhouding van de Almeerder. Zij mogen zelfs hun eigen fractieleden niet vertellen wat daar is besproken. Oud-burgemeester Jorritsma heeft de fractievoorzitters in het verleden vaker vertrouwelijk bijgepraat over individuele gevallen van radicalisering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel