Antwoorden op vragen noodopvang asielzoekers

LELYSTAD • Wo 14 oktober 2015 | 22:21 • Woensdag 14 oktober 2015 | 22:21
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil in Lelystad noodopvang realiseren voor ongeveer 325 vluchtelingen. Het gaat om opvang van maximaal een jaar in het voormalige gebouw van het Openbaar Ministerie in Lelystad.

Lees hier de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Wanneer komen de vluchtelingen?
Burgemeester Margreet Horselenberg denkt begin december. Een exacte datum is nog niet bekend. Het gebouw moet eerst verbouwd worden voordat de vluchtelingen er terecht kunnen. Op dit moment zitten er ook nog enkele kleine bedrijfjes in het gebouw. Zij moeten op zoek naar een nieuwe locatie.

Hoe veel vluchtelingen komen er?
Het gaat om 325 vluchtelingen in het voormalige OM gebouw en rond de 225 in het voormalige politiebureau bij het Lelycentre.

Uit welke landen komen de vluchtelingen?
Dat is nog niet duidelijk, zegt de gemeente. Wel is bekend dat het om een gemengde groep gaat van gezinnen, alleenreizende ouders met kinderen, stellen, alleenreizende mannen, alleenreizende vrouwen en alleenreizende kinderen. Het COA gaat zo veel mogelijk op zoek naar een balans in de samenstelling van de groep.

Wat vindt de politiek in Lelystad van de noodopvang?
Een meerderheid van de gemeenteraad is voor de komst. Vorige maand nam de raad een motie aan waarin werd verzocht om op zoek te gaan naar mogelijke opvanglocaties.

Hoe zit het met scholing en gezondheidszorg voor vluchtelingen?
Kinderen die in de opvang zitten gaan naar de bestaande basisscholen in de stad. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is verantwoordelijk voor de begeleiding van de vluchtelingen.Het COA gaat de komende tijd afspraken maken met de scholen in de stad.

Voor gezondheidszorg wordt op de locatie een soort dokterspost ingericht: het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA). Bewoners van de locatie kunnen hier op afspraak met een arts of verpleegkundige spreken. Daarnaast heeft de locatie de beschikking over een 24 uurs zorgtelefoon, waarop vluchtelingen in hun eigen taal met een tolk hun gezondheidsvragen kunnen bespreken.

Hoe lang blijven de vluchtelingen?
De gemeente Lelystad heeft met het COA een maximale termijn van één jaar afgesproken voor de opvang in het voormalige OM gebouw. Bij het Lelycentre blijven de vluchtelingen totdat daar in het gebouw 'Lelystaete' arbeidsmigranten worden gehuisvest. De verwachting is dat die niet eerder dan mei 2016 komen.

Blijven de vluchtelingen in het gebouw of mogen ze ook naar buiten?
De vluchtelingen in de tijdelijke noodopvang zijn vrij om in en uit te gaan. Zij moeten zich wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Het COA legt hen de Nederlandse wet, normen en waarden, manieren en gebruiken uit. Alle bewoners van de noodopvang krijgen een document met regels in de eigen taal. Ook krijgen zij een rechten en plichtengesprek. Op overtredingen volgen sancties.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel