Strenge regels briefadres zorgen voor problemen

Almere 20 oktober 2015
Strenge regels briefadres zorgen voor problemen
Een groep van minstens honderd Almeerders zit in de problemen doordat de gemeente de afgelopen tijd strenger is geworden bij het toekennen van een briefadres. Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats hebben zo'n briefadres nodig om bijvoorbeeld een uitkering te krijgen. Door aangescherpte regels voor het verkrijgen van een briefadres komen mensen nu in de knel te zitten. Daarvoor waarschuwt de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie.

Briefadres
Iemand die z’n huis kwijt raakt - bijvoorbeeld door een scheiding of te hoge schuld - heeft wél een adres nodig voor contact met allerlei instanties zoals de belastingdienst of gemeente. Een briefadres, alleen een simpele brievenbus, bood altijd uitkomst. Zo’n briefadres krijg je alleen als je géén vast woonadres hebt.

Vrienden en familie
Veel mensen die hun huis kwijtraken vallen terug op familie of vrienden. Ze slapen een nacht bij één en dan weer een paar bij de ander. De plek waar iemand het vaakst verblijft wordt nu automatisch gezien als woonadres. Met als gevolg: een postbus krijgen is niet mogelijk.

Maar inschrijven bij een vriend of familielid waar je regelmatig op de bank slaapt kan vaak ook niet. Zo’n inschrijving heeft namelijk ook gevolgen voor de ander. Die kan bijvoorbeeld gekort worden op zijn huurtoeslag, of moet hogere gemeentelijke heffingen gaan betalen.

Slapen onder een brug
De bezwaarschriftencommissie is hard in haar oordeel en zegt: "Door de Almeerse interpretatie zit de thuisloze burger nu gedwongen in een spagaat: óf hij slaapt onder een brug en komt in aanmerking voor een briefadres óf hij overnacht bij een vriend en krijgt dan geen briefadres."

Oplossing
De gemeente Almere kijkt nu of er meegedaan kan worden aan een pilot die mogelijk maakt de regelgeving te veranderen. Dan zou er weer soepeler omgegaan kunnen worden bij het toekennen van een briefadres.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer