UNHCR bevestigt gespannen situatie op Lesbos

Zeewolde 20 oktober 2015
Foto Stichting Bootvluchteling
De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, bevestigt dat in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos een gespannen situatie heerst.

Directrice Annerieke Berg van de stichting Bootvluchteling uit Zeewolde zegt dat ze maandag getuige was van geweld in het zogenoemde registratiekamp, vlak buiten de hoofdstad van Lesbos. De Griekse politie zou de vluchtelingen met knuppels hebben geslagen omdat ze niet snel genoeg het registratiekantoor binnengingen.

Buiten het hek
Berg probeerde het geweld te filmen maar zegt dat ze de beelden onder dwang van de Griekse politie moest verwijderen. De UNHCR laat weten dat de Griekse overheid filmopnamen in het kamp verbiedt. Volgens Berg filmde ze buiten het hek, waar deze restrictie niet zou gelden.

Overwerkte agenten
Volgens Berg is kamp Moria overbevolkt. Er is plaats voor 700 mensen maar buiten de hekken leven ook duizenden vluchtelingen. Volgens de hulpverlener uit Zeewolde moeten zo'n dertig overwerkte politieagenten de veiligheid bewaken.© omroep flevolandsitemap | disclaimer