Flevoland kan 1750 vluchtelingen opvangen

Flevoland 22 oktober 2015
Vluchtelingen bij aankomst in Lelystad
Flevoland heeft 1750 plekken beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. Die zijn nu of op korte termijn beschikbaar.

Dat schrijft de provincie Flevoland in een brief aan het kabinet. Waar die plekken zijn, staat niet in de brief. Volgens de provincie is de noodopvang in Lelystad, de uitbreiding van het azc in Almere en het nieuwe azc in Zeewolde al meegerekend.

Minister Plasterk heeft alle provincies gevraagd een overzicht te maken waar grote opvanglocaties kunnen komen. De minister wil dat alle provincies voor 2.000 à 2.500 vluchtelingen noodopvang organiseren. Commissaris van de Koning Leen Verbeek schrijft verder bezorgd te zijn 'dat goed functionerende voorzieningen om vluchtelingen op te vangen de afgelopen jaren zijn afgebouwd. De samenleving moet daardoor nu een grote prijs betalen om de capaciteit op het gewenste niveau te brengen.'

Ook pleit Verbeek voor overleg tussen de minister van Justitie en de politie. Dit omdat er geluiden zijn vanuit de politie dat de organisatie overbelast is. Verder moet er een oplossing komen voor de problemen tussen het Rijk en de woningbouwcorporaties. Volgens Verbeek zijn de verhoudingen verstoord en zijn financieringsmogelijkheden te beperkt om de problemen met woningzoekenden, waaronder vluchtelingen, op te lossen. De Commissaris van de Koning heeft op 26 oktober weer een overleg met alle burgemeesters van Flevoland over de kwestie.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer