Opvang 500 extra vluchtelingen in nevenvestiging azc

Dronten 22 oktober 2015
Aat de Jonge
Asielzoekerscentrum in Dronten
Dronten krijgt een nevenvestiging van het huidige azc voor de opvang van 500 extra vluchtelingen. Dat zei burgemeester Aat de Jonge op een persconferentie. Waar die vestiging komt, kan hij nog niet zeggen. Er zijn nog meerdere locaties in beeld.

Dronten is bereid enkele jaren 500 vluchtelingen extra op te vangen, in een soort portocabins. Het gaat dan niet om noodopvang. De opvang staat volgens De Jonge dan ook los van het verzoek van minister Plasterk aan de provincies om snel voor grote groepen vluchtelingen noodopvang te organiseren.

De gemeente heeft ook besloten dat de 300 extra asielzoekers die sinds vorig jaar in het huidige azc zitten, langer mogen blijven. Ze zouden twee jaar worden opgevangen, maar die termijn wordt met 5 jaar verlengd. Volgens burgemeester de Jonge zijn er voor inwoners van Dronten geen mogelijkheden om bezwaar te maken tegen de extra opvang.

De gemeente gaat de komende weken in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het college van burgemeester en wethouders stelt voorwaarden aan de opvang. Zo moet het COA de veiligheid van de bewoners garanderen. Er moet onderwijs komen voor de kinderen en toegankelijke gezondheidszorg voor de vluchtelingen. Dronten eist dat het Rijk de extra opvang financiert.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer