KNVB: levenslange schorsing voor doodslag Nieuwenhuizen

Almere 26 oktober 2015
KNVB: levenslange schorsing voor incident Nieuwenhuizen
Vier van de vijf voetballers die betrokken waren bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere, hebben de maximale straf gekregen van de KNVB. Ze zijn voor het leven geschorst.

De tuchtcommissie van de KNVB deed maandag uitspraak. Een vijfde voetballer is voor zestig maanden geschorst. Het vijftal was lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst.

Richard Nieuwenhuizen overleed in december 2012, een dag nadat hij was mishandeld op het voetbalveld. Dat gebeurde bij een jeugdwedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam.

Advocaat Sidney Smeets staat de meerderjarige verdachte in de zaak bij. Smeets laat weten dat hij zijn cliënt nog niet heeft gesproken, maar wel verwacht dat die in beroep gaat tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Volgens Smeets is de uitspraak van de commissie een onjuist besluit gezien de feiten. Zo noemt hij zijn cliënt een verantwoordelijke voetbalvader die juist had geprobeerd om iedereen uit elkaar te houden. Daarnaast had de KNVB de rol van Nieuwenhuizen zwaarder kunnen wegen, omdat hem ook het een en ander is te verwijten.

Voorzitter Rob Mueller van Buitenboys laat in een reactie weten het begrijpelijk te vinden dat de daders zwaar zijn gestraft. Aan de andere kant gaat het om jonge spelers, die nu nooit meer in competitieverband mogen voetballen, aldus Mueller.

De spelers kunnen tegen de uitspraak van het tuchtcollege in beroep.© omroep flevolandsitemap | disclaimer