De aanlandplicht: "De vis overleeft het wel"

URK • Zo 8 november 2015 | 15:35 • Zondag 8 november 2015 | 15:35
Klaas Kramer, eigenaar van de Urker viskotter Eben Haezer, kijkt met lede ogen naar de veranderingen in zijn sector. Per 1 januari gaat de aanlandplicht in. Dit houdt in dat alle vis die gevangen wordt, meegebracht moet worden aan land. Voorheen werd de te kleine vis direct weer overboord gegooid.

Met de nieuwe regel wil Brussel de verspilling van te kleine vis tegengaan. Volgens Kramer is dat niet nodig. "Normaal gesproken overleeft de vis het wel die als bijvangst aan boord komt," aldus Kramer. Hij begrijpt niet waar de maatregel voor nodig is. "Waarom Brussel dit doet? Er is iemand die dacht dat dit een goed plan is." Het stoort Kramer dat de vissers niet betrokken zijn bij de nieuwe regelgeving. "De praktijkman wordt er niet in gemengd."

Omroep Flevoland voer een week mee op de Eben Haezer. Lees hier meer over de verandering in de visserij, en bekijk de andere afleveringen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel