Meeste verslaafden wonen in Lelystad

Flevoland 20 november 2015
Lelystad is de Flevolandse gemeente waar relatief de meeste verslaafden wonen. Per 1.000 inwoners stonden in 2014 tien mensen bij een hulpinstantie geregistreerd als verslaafd. Dat blijkt uit de jaarlijkse Flevomonitor.

Het totaal aantal verslaafden in Flevoland bedroeg in 2014 zo'n 2.800 mensen. Dat is een afname van 17% ten opzichte van een jaar eerder, maar dat komt vooral doordat het Leger des Heils dit keer geen cijfers kon leveren. In Almere zijn 7 inwoners op de 1.000 verslaafd, in Noordoostpolder en Dronten 4, op Urk en in Zeewolde 3.

De meeste geregistreerde verslaafden zijn autochtone mannen. Alcoholproblemen komen het meest voor, gevolgd door problemen met softdrugs. Ongeveer een kwart van de verslaafden gebruikt harddrugs. Ook gokken, gamen en een eet- of seksverslaving komen voor. Bij ruim een derde is sprake van meerdere problemen.

In 2014 waren iets meer verslaafden jonger dan 20 jaar dan voorheen. Op Urk is de gemiddelde leeftijd het laagst. Op Urk komt ook harddrugsverslaving vaker voor dan gemiddeld.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer