Zeewolde 13 september 2017
Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie in Zeewolde betwijfelen of de gemeente een bankgarantie moet afgeven aan Coöperatie ZeewoldeZon voor de aankoop van zonnepanelen. Vooral Leefbaar Zeewolde, de grootste partij in de gemeenteraad, heeft vraagtekens. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Leefbaar vindt het idee 'sympathiek', maar vraagt zich af of de gemeente voldoende inzicht heeft in eventuele financiële risico's die het afgeven van een bankgarantie met zich meebrengt. De coöperatieve  vereniging ZeewoldeZon  wil dat de gemeente garant staat voor maximaal 200.000 euro. Vertrouwen in de betrokken partijen Wethouder Egge Jan de Jonge heeft voldoende vertrouwen in het plan van ZeewoldeZon. Volgens hem past het initiatief goed bij de energievisie van de gemeente en bij het stimuleren van burgerinitiatieven, ook als die misschien net iets meer risico's met zich meebrengen. Hij denkt dat de risico's in het geval van ZeewoldeZon klein zijn en heeft vertrouwen in de partijen die in de coöperatie zitten. Het punt zal binnenkort in de gemeenteraad verder besproken worden. ZeewoldeZon is in januari opgericht door woningcorporatie Woonpalet, de lokale energieleverancier LEON Zeewolde en de vereniging van duurzaamheidsinitiatieven Zeenergie. De eerste zonnepalen liggen al op de daken.
Urk 13 september 2017
De politiek op Urk gaat volgende week opnieuw discussiëren over het kruispunt van het Toppad, de Vlaak en de Rotholm. De kruising wordt ondanks vele verkeersmaatregelen nog steeds als onveilig ervaren door Urkers. De afgelopen jaren zijn er weliswaar geen ongelukken gebeurd op het kruispunt, maar verkeersdeskundigen, omwonenden en rijschoolhouders pleiten toch voor de aanleg van een rotonde.  De gemeente praat al 15 jaar over een nieuwe rotonde op die plek, maar er was tot nu toe geen geld voor. Er is nu een berekening gemaakt waardoor de gemeente de kosten van een nieuwe rotonde, bijna 400.000 euro, kan dragen. Die investering gaat wel ten koste van het onderhoud van de andere wegen op Urk.
Urk 13 september 2017
De reparatie van de schade aan de Urkersluis gaat tot begin november duren. Dat meldt de provincie.  De reparatie is nodig na een  ongeval op vrijdag 1 september , waarbij een vrachtschip onder de brug vast kwam te zitten. Volgens de provincie was het een aanvaring, de schipper geeft de provincie de schuld , die de sluis op afstand bedient. De gemeente Urk heeft naar aanleiding van dit ongeval bij de provincie gepleit voor de terugkeer van een brugwachter .     De provincie laat weten dat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval nog niet is afgerond.
Dronten 13 september 2017
Foeke Bongers stopt per direct als voorzitter van de D66 fractie in Dronten. Dat maakte hij dinsdag bekend. Bongers heeft het te druk met andere werkzaamheden en verplichtingen.  Aansluitend heeft de fractie unaniem besloten Lazise Hillebregt te benoemen tot fractievoorzitter. Foeke Bongers blijft als raadslid binnen de fractie actief.   Het partijbestuur wenst Hillebregt veel succes in haar nieuwe rol en heeft vertrouwen in de samenwerking.
Almere 13 september 2017
Drie broers uit Almere en Amsterdam moeten, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, een half jaar de cel in wegens witwaspraktijken. Een vierde broer gaat vrijuit. Dat was woensdag de eis tegen het viertal in het hoger beroep voor het gerechtshof in Leeuwarden.  Mercedes De vermeende witwaspraktijken speelden zich af tussen 2009 en 2011. De mannen betaalden onder meer een Mercedes van rond de 100.000 euro bijna volledig contant. Ze beweren dat het geld van hun inmiddels overleden vader uit Syrië kwam. Het OM vindt dat een vreemd verhaal. Het geld zou in briefjes van vijftig euro per vliegtuig naar Nederland zijn gekomen. Het geld was niet gemeld bij de douane en de Belastingdienst. Verder zouden de broers 50.000 euro contant hebben ontvangen van een vijfde broer, die ook is overleden.  Valse werkgeversverklaringen Ook gebruikten de broers volgens het OM valse werkgeversverklaringen om huizen te kopen. Het OM wil dat twee broers naast de celstraf ook respectievelijk 65.000 en 84.000 euro moeten betalen, en ook de auto moeten inleveren. Als het hof het gesjoemel met werkgeversverklaringen bewezen vindt, wil het OM ook de gekochte huizen invorderen. In 2014 kregen twee broers in deze zaak van de rechtbank werkstraffen van 120 en 240 uur. Een derde broer kreeg tot acht maanden cel. De vierde broer werd toen ook al vrijgesproken.  De advocaat van het viertal eist nu vrijspraak omdat de zaak inmiddels jaren oud is en er ook te weinig bewijs zou zijn.  De uitspraak is op woensdag 27 september.
Lelystad 13 september 2017
In de buurt van station Lelystad Centrum kunnen straks alleen nog vergunninghouders parkeren. Dat is de uitkomst van een enquête onder de omwonenden.  De gemeente Lelystad wil met de maatregel parkeeroverlast tegengaan die wordt veroorzaakt door forensen en bezoekers van het winkelcentrum. Het gaat om delen van de Rigastraat, de Kopenhagenlaan, de Bruggestraat, de Danzigstraat en de Windaustraat. De gemeente heeft de bewoners van die straten laten kiezen uit een pakket aan maatregelen en een meerderheid was voor vergunning-parkeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel wordt ingevoerd.
Lelystad 13 september 2017
Als het aan het college van B en W van Lelystad ligt, verhuist voedselbank De Korenaar binnenkort naar een andere locatie. Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om een pand te kopen en dat te verhuren aan de voedselbank. Het huurcontract van het pand waar het distributiecentrum van de voedselbank zit, eindigt op 1 november. Het is de voedselbank niet gelukt om een ander onderkomen te vinden. Bestrijden armoede onder kinderen De Korenaar heeft al enkele jaren moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Volgens het college heeft de voedselbank een belangrijke rol in de ondersteuning van mensen die in financiële nood zijn. Het feit dat een groot deel van de gebruikers van de voedselbank jonger is dan 18 jaar is voor het college reden om de subsidie te verhogen. Zo kan het werk van de voedselbank op een andere locatie worden voortgezet. Het geld moet komen uit de middelen voor de bestrijding van armoede onder jongeren.
Almere 13 september 2017
Het aantal aanmeldingen van vrouwelijke kandidaat-raadsleden voor de verkiezingen van komend voorjaar blijft in Almere achter. Dat zegt oud-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester, die lid is van de selectiecommissie van de PvdA Almere. Ze vindt dat de belangstelling van vrouwen voor een plek op de PvdA-lijst tegenvalt. "Van andere partijen hoor ik soortgelijke geluiden", zei Bouwmeester woensdag in Dit is Flevoland. Ze was zelf raadslid in Almere van 2002 tot 2006. Volgens Bouwmeester is het van belang dat er voldoende vrouwen in de gemeenteraad zitten, omdat zij vaak anders naar onderwerpen kijken dan mannen. De Almeerse wethouder Froukje de Jonge, die bij de verkiezingen in maart de CDA-lijst aanvoert, steunt de oproep van Bouwmeester aan vrouwen om politiek actief te worden.
Emmeloord 13 september 2017
Een bedrijfsgebouw van Agrifirm aan de Industrieweg in Emmeloord is volledig uitgebrand. Het vuur ontstond rond vijf uur woensdagmiddag. Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt. Volgens ooggetuigen ging het om brand in een loods vol graan. De vlammen sloegen uit het dak en de rookwolken waren te zien in de wijde omgeving van Emmeloord. Volgens de brandweer zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen. Via NL-Alert werd omwonenden wel aangeraden ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. De rook trok over de wijk De Zuidert in Emmeloord. De brandweer had opgeschaald naar grip 1, een zeer grote brand. Brandweerkorpsen uit de omgeving hielpen mee om omliggende panden nat te houden zodat het vuur niet zou overslaan. Dit is ook gebeurd omdat in het pand ernaast asbest zit.
Dronten 13 september 2017
Fietsenhandelaar Cees Beers uit Dronten wil dat de Raad van State uitspraak doet in langslepend conflict met de gemeente Dronten.   Beers is al jaren boos dat hij van de gemeente geen fietsenwinkel mag beginnen aan de Amstel op het industrieterrein Business Zone Delta. Volgens hem mogen andere ondernemers dat wel. De gemeente blijft bij het standpunt dat detailhandel aan de Amstel niet is toegestaan omdat er te weinig parkeerruimte is. Dat geldt volgens de gemeente niet voor andere locaties op de Business Zone Delta. Deze zomer bepaalde de rechtbank in Utrecht al dat Beers helemaal geen fietsenzaak heeft en dus ook niet dezelfde rechten heeft als andere fietsenzaken in de gemeente Dronten.  "Ik ga door tot ik er dood bij neerval", zei de 64-jarige ondernemer woensdag na de rechtszitting in Den Haag. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.
Emmeloord 13 september 2017
Het avondprogramma van het Pieperfestival woensdagavond in Emmeloord gaat door. Dat heeft de voorzitter van het festival, Eric Harsta, bevestigd. De wind is gaan liggen en dus is het veilig om het avondprogramma in de grote tent door te laten gaan. Dinsdag besloot de burgemeester van Noordoostpolder om alle activiteiten op het beursterrein vanwege de harde wind af te gelasten. Het avondprogramma begint om 20.00 uur.
Emmeloord 13 september 2017
De aardappelvakbeurs Potato Europe in Emmeloord gaat donderdag door. Dat meldt de organisatie. Woensdag werd het internationale evenement vanwege het slechte weer afgelast. Dat gebeurde na overleg met burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder. Parkeerterrein verplaatst Voor de donderdag is wel een aantal aanpassingen van kracht. Zo moeten bezoekers en standhouders parkeren langs het Friese Pad, dat ten westen van Emmeloord naast de A6 loopt.  Vanaf daar rijden volgens de organisatie pendelbussen om iedereen naar het evenemententerrein aan de Urkerweg te brengen. Het oorspronkelijke parkeerterrein op de akker naast de beurs is volgens de organisatie door de regen te nat geworden. Kaarten van woensdag ook donderdag geldig Wie kaarten voor de woensdag had, kan daarmee volgens de organisatie ook donderdag naar binnen. Om het verwachte grotere aantal bezoekers op donderdag te kunnen herbergen, zijn de openingstijden verruimd. De beurs is donderdag toegankelijk van 8 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds.  Volgens de organisatie is het natte terrein met rijplaten en houtsnippers goed toegankelijk gemaakt. Wel is het verstandig om laarzen aan te trekken, aldus een woordvoerder. Woensdag kwam de organisatie vanwege de afgelasting met een alternatief programma voor bezoekers. Zij konden onder meer aardappelbedrijven in de omgeving bekijken.
Noordoostpolder 13 september 2017
De N50 bij Kampen was woensdagavond in beide richtingen afgesloten voor het verkeer vanwege het bergen van een vrachtwagen. De vrachtwagen kantelde eerder woensdagmiddag bij de Eilandbrug door harde windstoten. Het verkeer werd omgeleid. De N50 werd voor middernacht weer vrijgegeven.
Dronten 13 september 2017
Een man uit Den Bosch is dinsdag in Dronten betrapt op rijden zonder rijbewijs. De man droeg ook geen gordel.  De 27-jarige Bosschenaar trok de aandacht door zijn rijgedrag. Een Flevolandse agent zag in zijn vrije tijd dat de bestuurder van een grijze bestelbus te hard reed, abrupte bewegingen maakte en toeterde op het Gangboord naar een meisje dat op een zebrapad overstak. Ook gooide hij volgens de agent een literpak chocolademelk uit zijn raam.  Gewaarschuwde collega's ontdekten dat de chauffeur nooit een rijbewijs heeft gehaald. De man is bekeurd voor rijden zonder rijbewijs en voor het achterlaten van afval.
Urk 13 september 2017
​De gemeente Urk gaat de wateroverlast in de nieuwe Oranjewijk aanpakken. Na heftige buien stroomt het regenwater daar nu niet snel genoeg weg. De stegen kunnen het regenwater van de achtertuinen niet verwerken, omdat ze helemaal bestraat zijn. Binnenkort worden waterkolken in de stegen geplaatst om dit probleem op te lossen. Ook de waterplassen op de bouwwegen in de wijk worden aangepakt. Volgens de gemeente ontstaan deze plassen doordat de definitieve afwatering nog niet is aangebracht. Ook hier worden kolken geplaatst. De dichte putdeksels worden bovendien vervangen door roosterdeksels om het overtollige water af te voeren. Bewoners die problemen hebben met water dat in hun achtertuin blijft staan, moeten dit zelf oplossen. De gemeente schiet hen wel te hulp met een advies hoe dat het best kan. Volgende week donderdag 21 september is er een inloopbijeenkomst voor bewoners van de Oranjewijk over de werkzaamheden. De bijeenkomst is van 17 tot 19 uur, in de kantine van het gemeentehuis
Lelystad 13 september 2017
De Veiligheidsregio Flevoland heeft deze woensdag een rampoefening gehouden bij woonzorgcentrum Coloriet Laarhof in Lelystad. Personeel van onder meer de politie, de brandweer en de ambulance heeft diverse scenario's besproken, zoals een eventuele ontruiming van het woonzorgcentrum. De Veiligheidsregio Flevoland doet geregeld dit soort oefeningen zodat de hulpdiensten goed voorbereid zijn op crisissituaties. De oefening werd gehouden op het parkeerterrein van Coloriet Laarhof, waardoor de bewoners en de omwonenden geen overlast ondervonden. Volgens Sjoerd van Groning van de Veiligheidsregio Flevoland was de oefening vooral bedoeld om de onderlinge communicatie te verbeteren.
Lelystad 13 september 2017
Het 'conserveringsbesluit' voor het eeuwenoude wrak de IJsselkogge is zo goed als rond. Dat meldt een woordvoerder van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE). Volgens hem is het handelsschip uit de 15e eeuw de moeite waard om te bewaren. Het schip staat sinds vorig jaar in een conserveringsstation naast museum Nieuw Land in Lelystad. "De contracten liggen nog niet getekend op tafel, maar bijna afspraken zijn gemaakt", vertelt de woordvoerder. Het definitieve besluit wordt in oktober genomen. Volgens de RCE is de goede staat van het wrak de belangrijkste reden om het schip te bewaren.  Meer dan 600 jaar oud De 20 meter lange IJsselkogge werd vorig jaar februari uit de IJssel bij Kampen gehaald. Daarna werd het naar Batavialand in Lelystad gevaren. Het scheepswrak is meer dan 600 jaar oud.
Urk 13 september 2017
De oude havenmeesterswoning naast scheepswerf Hoekman op Urk staat  te koop . Belangstellenden kunnen de woning bezichtigen en kunnen tot 2 november een bod doen. De woning is momenteel in slechte staat en daardoor niet geschikt voor bewoning. Kopers moeten een schets inleveren van wat ze met de woning willen doen. Voor een opknapbeurt van de voormalige havenmeesterswoning gelden enkele eisen. Zo wordt gekeken naar de uitstraling en het materiaal- en kleurgebruik. Ook moet de koper zo snel mogelijk na het vaststellen van de omgevingsvergunning beginnen met bouwen en er binnen drie jaar wonen. Praktijk aan huis Naast bewoning mag de nieuwe eigenaar ook bepaalde beroepen aan huis uitvoeren, zoals als arts, tandarts, fysiotherapeut of advocaat.  De gemeente werd vier jaar geleden eigenaar van het historische pand, toen zij het oude werfterrein van een projectontwikkelaar kocht. Urk nam de werf over om deze te behouden voor het dorp.
Lelystad 13 september 2017
Een groot zeilschip in Bataviahaven is losgeslagen door de storm. Een touw waarmee de Abel Tasman vast zat aan de kade is losgegaan, waardoor het schip dreigde weg te drijven. De havendienst, de politie en de KNRM konden gezamenlijk het schip weer naar de kant duwen en vastzetten. Het schip is niet beschadigd.  De KNRM laat weten dat de touwen zijn losgeraakt doordat een bolder kapot is gegaan. Bolders zijn de aanknopingspunten voor touwen op de kade en het schip.
Urk 13 september 2017
De GGD Flevoland bindt samen met de gemeente Urk de strijd aan tegen slechte kindergebitten. Samen zijn ze het project "mondverzorging en water drinken" begonnen. Urker kinderen krijgen les in tandenpoetsen op het Kindcentrum. Van wethouder Freek Brouwer kregen de kinderen een flesje dat ze zelf kunnen vullen met water. Kinderen leren zo op jonge leeftijd al het belang van een schoon gebit en dat water beter is voor je tanden en kiezen dan zoete drankjes. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de kinderen op Urk geen gaaf gebit heeft. Dan kan en moet beter, vindt de GGD. Daarom is voorlichting aan kind en ouders noodzakelijk. Ook volgt er nog een anti-snoepproject. Dat begint op 22 september.
Dronten 13 september 2017
Het college van B en W in Dronten heeft de eerste locaties voor ondergrondse restafvalcontainers vastgesteld. Vanaf oktober moeten inwoners van de gemeente restafval zelf naar een een ondergrondse afvalcontainer in hun wijk brengen. Alleen plastic, papier en gft-afval wordt nog met vuilniswagens opgehaald. Na een aantal inspraakavonden konden inwoners bezwaren tegen de locaties maken. De plekken waar iedereen zich in kon vinden, zijn nu vastgelegd. De locaties bij hoogbouw zijn in overleg bepaald. Tegen 62 locaties is bezwaar aangetekend.
Zeewolde 13 september 2017
Zeewolde staat opnieuw in de top van duurzaamste gemeentes van Nederland. Dat blijkt uit de gemeentelijke duurzaamheidsranglijst GDI-2017 , die woensdag voor de vijfde keer is gepubliceerd.  Eerder werd een klassement opgesteld van de duurzaamste gemeenten, maar de onderlinge verschillen onderling zijn nu minimaal, zeggen de lijstmakers. Daarom delen tien gemeenten, waaronder Zeewolde, nu de eerste plaats. De gemeente scoort hoog vanwege windmolens, energiebesparende woningen en werkgelegenheid. De gemeentes worden beoordeeld op 24 punten, waaronder CO2-uitstoot, huishoudelijk afval en energiebesparing.
Emmeloord 13 september 2017
Bezoekers die door de harde wind niet naar de aardappelvakbeurs Potato Europe konden, hebben een alternatief programma aangeboden gekregen. Veel bezoekers komen van ver naar Emmeloord, onder meer vanuit China, Rusland, Zuid-Amerika en India. Vanwege de harde wind waren op last van burgemeester Aucke van der Werff van de gemeente Noordoostpolder voor woensdag alle activiteiten op het beursterrein afgelast. Bezoekers konden daarom bij aardappelbedrijven in de regio terecht voor een rondleiding of productdemonstraties. Potato Europe kan donderdag wel doorgaan.  De kindermiddag van het Pieperfestival op De Deel was ook afgelast vanwege het slechte weer. "Veiligheid gaat boven alles", aldus voorzitter Eric Harsta van het festival.
Flevoland 13 september 2017
Het was een stormachtige dag in Flevoland. Weerman Robert de Vries verwacht dat de wind vanaf nu geleidelijk af gaat nemen. De krachtigste windstoot die vandaag gemeten werd was 117 kilometer per uur. Dat was op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Op het IJsselmeer stond enige tijd een zuidwesterstorm. De gemiddelde windkracht was daar 9 beaufort. Voor Flevoland geldt tot 18:00 uur code geel en voor het IJsselmeergebied geldt tot 17:00 uur code oranje.   Opmerkelijk Een groot zeilschip in Bataviahaven sloeg los doordat een aanknopingspunt voor één van de touwen kapot ging door de storm. De havendienst, politie en de KNRM konden het schip vrij snel weer tegen de kant duwen en vastzetten.  Een zwaan vloog dwars door een raam van basisschool De Ontdekking in Almere een klaslokaal binnen. Nadat juffen en meesters zich over het gehavende dier hadden ontfermd, nam de dierenambulance het over.     Stormschade De brandweer kreeg meer dan 20 meldingen van stormschade binnen. In de meeste gevallen ging het om omgewaaide bomen. In Emmeloord moesten brandweermannen ingrijpen omdat  een aantal bomen op huis terecht dreigden komen. In de Snijdersstraat in Lelystad dreigden dakplaten los te laten, die zijn verwijderd. Volgens de brandweer konden alle meldingen met de reguliere bezetting worden afgehandeld.   Verkeershinder Het verkeer heeft het één en ander te lijden onder de storm. Automobilisten raakten van de weg maar er zijn vooralsnog geen ernstige ongelukken gemeld. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is vanochtend afgesloten voor vrachtverkeer en aanhangers. Pas om vijf uur werd de dijk weer opengesteld voor vrachtwagens en aanhangers. De snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur voor automobilisten blijft van kracht. De Oostranddreef in Lelystad werd enige tijd afgesloten omdat er een boom over de weg lag. Vanwege stormschade waren de Kamperweg bij Emmeloord en de Wrakkenweg en de Gemaalweg bij Rutten korte tijd dicht. Door de harde wind had ook de scheepvaart last van vertragingen. De Ketelbrug en Ramspolbrug werden vandaag niet bediend. Schepen konden daardoor niet passeren.    Omdat de ergste wind voorbij is, is ons Liveblog inmiddels beëindigd.
Dronten 13 september 2017
Vanwege de harde wind is dinsdag de bediening voor de Ketelbrug en Ramspolbrug stilgelegd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Dat betekent dat de bruggen niet open gaan voor de scheepvaart.  Voor Flevoland gold tussen 07.00 en 16.00 uur code geel, en voor het IJsselmeergebied code oranje wegens zeer zware windstoten, tot boven de 100 km/u. Woensdagochtend werden ook al maatregelen genomen voor de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Die was dicht voor vrachtverkeer en aanhangers. Ook gold er een snelheidsbeperking voor automobilisten.
Dronten 13 september 2017
De Meerpaal in Dronten bestaat 50 jaar en daarom besteedt Omroep Flevoland deze week aandacht aan het jubileum.  'Hinder leidt tot contact' was een slogan van architect Frank van Klingeren. Het theaterpubliek hoorde af en toe geluiden van sportwedstrijden elders in De Meerpaal, en je rook nog dagen na de markt waar de viskraam had gestaan. Aanvankelijk had de bevolking van Dronten weinig moeite met die hinder. Maar na verloop van tijd veranderden de behoeften van de samenleving en werd exploitatie steeds lastiger. Conflict houdt verbouwing niet tegen Halverwege de jaren tachtig wilde de gemeente daarom De Meerpaal verbouwen, maar de architect verzette zich daar fel tegen. Het leidde tot een conflict, maar de verbouwing ging uiteindelijk door. Klik hier voor de andere afleveringen in deze serie. Komende zaterdag om 16.00 uur zendt Omroep Flevoland een special uit over het bijzondere gebouw. Die wordt zondag herhaald om 10:00 uur, 12:00 uur en 16:00 uur.
Flevoland 13 september 2017
Het dorp Urk speelt een cruciale rol in de zoektocht naar de vermiste Amerikaanse piloot Leonard O’Hara. In 1942 raakt hij vermist na een crash met een Stirling bommenwerper in het IJsselmeer. Volgens luchtoorlogonderzoeker Nico Kwakman is hij als onbekend piloot begraven in Amsterdam nadat hij is aangespoeld bij de dijk op Urk. Hij neemt de familie O’Hara mee naar het dorp.  Deze hele week volgt Omroep Flevoland de Amerikaanse familie O’Hara in hun zoektocht naar de vermiste piloot Leonard. Bekijk hier alle afleveringen.
Lelystad 13 september 2017
De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is afgesloten voor vrachtverkeer en aanhangers. Dat meldt de provincie. Voor automobilisten geldt een snelheidsbeperking van maximaal 70 kilometer per uur in plaats van 100. Ook geldt er een inhaalverbod. Tijdens de ochtendspits waren er zware windstoten en veel neerslag. Voor Flevoland was code geel afgegeven tussen 07.00 uur en 16.00 uur.  De provincie heeft sinds begin september nieuwe regels voor de dijk bij harde wind. Bij windkracht 7 mag er niet meer worden ingehaald en gaat de maximumsnelheid naar 70 kilometer per uur. Bij windkracht 8 gaat de weg dicht voor vrachtwagens en auto's met aanhangers. Als het nog harder gaat waaien, wordt de weg zelfs afgesloten voor alle verkeer. Dat is het geval bij windkracht negen. Bij die windkracht is er officieel sprake van een storm.
Flevoland 13 september 2017
De Oostvaardersplassen is de populairste vrijetijdsbestemming van Flevoland. Op nummer 2 staat de Bataviawerf in Lelystad en op nummer drie Luchtvaart-Themapark Aviodrome, ook uit Lelystad. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Universiteit van Amsterdam. In het Vrije Tijd Merkenonderzoek is per provincie onderzocht welke cultuurinstellingen het meeste draagvlak hebben. Inwoners zijn ondervraagd over hun eigen provincie. In totaal deden er 7850 mensen mee aan het onderzoek. Volgens de onderzoekers is Flevoland cultureel het minst aantrekkelijk. ‘Flevoland moet zich zorgen maken over zijn zwakke cultuurimago. De jongste provincie heeft vooral het imago van een slaapprovincie, die je verlaat om te werken en recreëren. De Oostvaarderplassen is weliswaar een ijzersterk vrijetijdsmerk, maar de provincie heeft ook culturele iconen nodig om een aantrekkelijker imago te krijgen.’
© omroep flevolandsitemap | disclaimer