Politiek buigt zich over 'uitgekleed' busvervoer

Almere 26 november 2015
Minder bussen in de avonduren, vaker overstappen en regiolijnen die worden geschrapt. De Almeerse gemeenteraad buigt zich donderdagavond tijdens de politieke markt over de Busvisie 2018-2027 . Vervoersmaatschappijen mogen zich binnenkort aanmelden om het busvervoer te verzorgen. De komende jaren is er minder geld voor het openbaar vervoer in Almere. De gemeente ziet zich daarom genoodzaakt te snijden in de dienstregeling. Het aanbod zal met meer dan een kwart afnemen.

Minder geld beschikbaar
Voor het busvervoer is jaarlijks 30 miljoen euro beschikbaar. De helft wordt betaald door Provincie Flevoland de andere helft wordt opgebracht door de reizigers. De huidige vervoerder, Connexxion, heeft aangegeven dat zij tien jaar geleden te scherp hebben ingeschreven op de aanbesteding. Daardoor lijdt het bedrijf verlies op het vervoer in Almere. Connexxion wil niet zeggen hoeveel dat is. De gemeente legt ook geld bij het busvervoer, ongeveer drie ton per jaar. Maar de gemeente wil daar mee stoppen.

Toekomstvisie
In de afgelopen maanden heeft de gemeente een toekomstvisie voor het busvervoer opgesteld. Niet alleen ambtenaren hebben ernaar gekeken, ook gewone Almeerders en gemeenteraadsleden hebben kunnen aangeven aan welke voorwaarden goed busvervoer moet voldoen. Uiteindelijk kwamen zij tot drie ambities: tevreden reizigers, een metro-achtig systeem genaamd 'Almetro' en vergroening van de bussen.

Ruim 20% van reizigers er op achteruit
Uit het plan blijkt dat één op de drie reizigers erop vooruit gaat. 45% houdt dezelfde reismogelijkheden en zo'n 20% van de reizigers zal vaker moeten overstappen. Twee procent van de reizigers krijgt minder mogelijkheden door het vervallen van vroege en late ritten.

De voorgestelde wijzigingen (vanaf 2018) op een rij
- Wie door de week na 23:00 met de trein aankomt heeft geen bus naar huis. De dienstregeling stopt dan namelijk. Er rijden op vrijdag en zaterdag wel nachtbussen.

- Reizigers krijgen meer mogelijkheden om de fiets te stallen bij de bushaltes. De gemeente gaat het aantal fietsenstallingen uitbreiden

- Vooral reizigers aan de randen van de stad merken de veranderingen. Denk aan wijken als de Stripheldenbuurt en Oostvaardersbuurt. Reizigers zullen vaker moeten overstappen

- De spoorlijn die dwars door de stad loopt, wordt een belangrijkere schakel in het openbaar vervoersysteem in Almere. Delen van de reis moeten straks per trein worden afgelegd, in plaats van de bus

- Ook reizigers die gebruik maken van het streekvervoer gaan de maatregelen merken. De rechtstreekse busverbindingen naar Hilversum, Naarden-Bussum en Utrecht de Uithof worden geschrapt. Ook verdwijnt de rechtstreekse verbinding naar het AMC in Amsterdam. Mensen die naar het ziekenhuis willen, moeten dan met de trein en metro.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer