Tweede Kamer voor behoud volwaardige rechtbank

Lelystad 26 november 2015
Motie voor behoud rechtbanken
Lelystad en zes andere gemeenten moeten een volwaardige rechtbank houden. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie van het CDA met deze strekking. In de motie staat dat minister Ard van der Steur geld moet vrijmaken voor het behoud van volwaardige rechtbanken. Waarschijnlijk wordt er komende dinsdag over de motie gestemd.

Eerder donderdag zei minister Van der Steur nog vast te willen houden aan de voorgenomen reorganisatie van de rechtbanken, ook wanneer er extra geld naar naar Justitie zou gaan. In de reorganisatieplannen zou de rechtbank in Lelystad in uitgeklede vorm verder gaan. Grote rechtszaken zouden verhuizen naar Utrecht.

Toezegging uit 2013
CDA-Kamerlid Peter Oskam verwijst in de motie naar een toezegging uit 2013 van het kabinet, dat er 32 volwaardige rechtbanken overeind zouden blijven. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken.

Minister wacht tot de lente
In een reactie op de motie liet minister Van der Steur weten voor extra geld afhankelijk te zijn van zijn collega van Financiën. Hij zegt komend voorjaar te zullen bekijken wat mogelijk is.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer