2500 extra opvangplekken voor asielzoekers

Flevoland 27 november 2015
Extra opvang
AZC Almere
AZC Dronten
In de provincie Flevoland moeten volgend jaar 2.500 extra opvangplekken voor asielzoekers komen. Het gaat om plekken waar asielzoekers langer dan een jaar kunnen verblijven. Alle provincies moeten 2.500 plekken realiseren. Dat hebben de provincies en de gemeenten met het Rijk afgesproken. Voor 1 februari moet duidelijk zijn waar de extra opvangplekken komen.

Verder is afgesproken dat gemeenten meer huisvesting regelen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning die nu nog in een azc zitten. Zij kunnen met meer mensen tegelijk worden gehuisvest in sobere semi-permanente woningen. Voor de verhuurders is daarvoor subsidie beschikbaar. Voor de maatschappelijke begeleiding van statushouders gaat de vergoeding die gemeenten krijgen omhoog van 1000 euro naar 2370 euro per persoon. Dat geld is bedoeld voor onder meer hulp bij integratie en het organiseren van zorg.

Het kabinet heeft ook besloten om het bedrag dat gemeenten krijgen voor crisisopvang te verhogen. Nu wordt per persoon 40 euro per nacht uitgekeerd. Dat wordt 100 euro. De verhoging geldt met terugwerkende kracht. Daardoor krijgt ook Lelystad meer geld voor de vluchtelingen die eind september zijn opgevangen in sportcomplex De Koploper.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer