Zoektocht naar verdwenen aquarellen

Lelystad 2 december 2015
Zoektocht naar verdwenen aquarellen
Waar zijn de verdwenen aquarellen gebleven? Dat is een vraag die Lelystedeling Ed Voigt bezighoudt. Uit een collectie van 29 aquarellen van de vrouw van kunstenaar Piet Esser zijn er 21 zoekgeraakt. De schilderijen werden in 1984 gekocht door Rijkswaterstaat, het ziekenhuis en de gemeente Lelystad.

Op de schilderijen in de serie is te zien hoe Piet Esser het beeld maakt van ingenieur Lely. Dat beeld is nu nog steeds te zien bij museum Nieuw Land.

Vochtige kelder
De instanties kochten de aquarellen ooit aan als cultureel erfgoed. Rijkswaterstaat vond uiteindelijk enkele schilderijen met waterschade terug in een vochtige kelder. Het ziekenhuis kan de kunstwerken niet meer terugvinden en verder ontdekte Voigt dat de gemeente haar aquarellen in het geheim in 2004 heeft teruggegeven aan Piet Esser.

Onderste steen boven
Voigt begrijpt niet hoe de gemeente zonder toestemming van de gemeenteraad de schilderijen heeft kunnen teruggeven en wil de onderste steen boven. Dinsdagavond sprak hij de raad toe. Het is niet bekend wat de gemeenteraad met de informatie van Voigt gaat doen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer