Medewerkers TSN hebben moed verloren

Flevoland 2 december 2015
Medewerkers van thuiszorgorganisatie TSN hebben weinig hoop op een goede afloop. In Amersfoort hield vakbond FNV een bijeenkomst voor Flevolandse leden die werken bij TSN. De landelijke thuiszorgorganisatie, met vestigingen in Almere en Lelystad, zit in grote financiële problemen. TSN kreeg maandag uitstel van betaling. Een faillissement dreigt. Het bedrijf heeft in totaal 12.000 mensen in dienst.

De aanwezigen op de bijeenkomst zeggen dat ze de problemen al lang zagen aankomen. Ze willen weten waarom ze nog moeten werken als het bedrijf straks failliet wordt verklaard. FNV zorg is optimistischer. Er zijn volgens de vakbond gesprekken met staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid. De vakbond wil 1 miljoen handtekeningen inzamelen en die op 15 december aanbieden aan de staatssecretaris om veranderingen af te dwingen.

De bedrijfsvoering van TSN staat al lange tijd onder druk. Gemeenten betalen tegenwoordig aanzienlijk minder en ook het aantal uren dat gemeenten afnemen daalt. Volgens de directie zijn er ook gemeenten die stoppen met het inkopen van thuishulp.

De echte problemen ontstonden door een verloren rechtszaak vorige maand. Het bedrijf verlaagde de salarissen om te kunnen overleven. FNV Zorg was het hier niet mee eens, stapte naar de rechter en won.

De thuishulp aan ongeveer 700 cliënten in de provincie gaat voorlopig gewoon door. De rechtbank in Almelo heeft twee bewindvoerders benoemd. Die bekijken of TSN een doorstart kan maken.© omroep flevolandsitemap | disclaimer