Asielbeleid kabinet wekt woede burgemeester Gorter

Zeewolde 3 december 2015
Asielbeleid kabinet wekt woede burgemeester Gorter
Gorter: "Kabinet creëert te weinig draagvlak voor azc"
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde heeft zich tegenover het TV-programma EenVandaag bijzonder kritisch uitgelaten over de manier waarop het kabinet omgaat met de asielproblematiek.

Volgens Gorter gooit het kabinet alles over de schutting bij gemeenten. De burgemeester wijst erop dat de regering in Europa afspraken maakt en dus verantwoordelijk is voor hoeveel vluchtelingen Nederland binnenkomen. Maar volgens hem is uiteindelijk de burgemeester degene die uitgescholden en beledigd wordt. Gorter vindt dat de staatssecretaris veel meer voor de burgemeesters zou moeten staan, in plaats van het maar aan gemeenten over te laten.

Gorter zegt steun en betrokkenheid vanuit de regering te missen. Volgens de Zeewolder burgemeester lost de gemeente het op, en maakte de regering zich er met een jantje-van-leiden vanaf. Hij wil staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie graag herinneren aan zijn uitspraak dat er stoere burgemeesters nodig zijn voor de opvang van asielzoekers. Volgens Gorter zijn er inmiddels genoeg gemeenten die hun verantwoordelijkheid nemen en moet Dijkhoff nu zelf ook stoer worden. Staatssecretaris Dijkhoff heeft begrip voor de problemen bij de burgemeesters maar wijst op de urgentie van het probleem: "Er is geen tijd op zaken rustig aan te pakken".

Uit een peiling van Binnenlands Bestuur blijkt dat 58 procent van de burgemeesters vindt dat het kabinet onvoldoende doet om het draagvlak voor de opvang van asielzoekers te bevorderen. Overigens vinden drie van de vier burgemeesters dat er bij hun inwoners wel voldoende draagvlak is voor de opvang van asielzoekers.

Verder blijkt uit de peiling onder 75 burgemeesters dat ruim de helft vindt dat het kabinet de opvang van vluchtelingen te makkelijk op het bordje van de gemeente schuift.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer