Brouwmarkt krijgt ongelijk van Raad van State

Almere 16 december 2015
Brouwmarkt krijgt ongelijk van Raad van State
Brouwmarkt krijgt ongelijk van Raad van State
De Brouwmarkt in Almere kan voorlopig gewoon blijven op bedrijventerrein Markerkant. Dit ondanks een verloren zaak bij de Raad van State woensdag.

De Brouwmarkt is een internetwinkel waar je spullen kunt bestellen om zelf bier, wijn of likeur te maken. Behalve grote vergistingsketels, gaat het ook om pakken mout of kleine potjes gist. En die kun je ook in de winkel ophalen. De gemeente Almere is het daar niet mee eens en vindt dat de Brouwmarkt valt onder detailhandel. En dat hoort niet thuis op bedrijventerrein de Markerkant, maar in een winkelcentrum. Om het bedrijf tot verhuizen te dwingen, werden de regels voor het bedrijventerrein aangepast.

Volgens de Raad van State mag de gemeente dat doen, maar tegelijkertijd mag de Brouwmarkt ook blijven bestaan onder bepaalde voorwaarden. Als internetwinkel hoeft de zaak sowieso niet te verhuizen. Maar ook zaken doen als groothandel voor bedrijven is toegestaan. Daarnaast zijn zelfs particulieren welkom om inkopen te doen, maar dat mag niet meer dan 20 procent van de omzet zijn.

Dat laatste is volgens eigenaar Rob van Gelder geen probleem, want er wordt genoeg online besteld en verstuurd. "We zijn de afgelopen tijd flink gegroeid en versturen zo'n 60.000 pakketten per jaar. Dat is echt enorm en we hebben inmiddels 19 mensen in dienst."

© omroep flevolandsitemap | disclaimer