"Veiligheid op Almeerse stadsbus is zorgelijk"

ALMERE • Ma 21 december 2015 | 19:28 • Maandag 21 december 2015 | 19:28
De veiligheid op de Almeerse stadsbus is zorgelijk. Dat zegt vervoerder Connexxion. De maatschappij erkent dat het met de veiligheid niet best is gesteld. Ook de vakbond FNV spreekt over een zorgelijke situatie. Beide partijen vinden dat extra toezichthouders nodig zijn.

Almere is één van de onveiligste plekken in Nederland om met de bus te reizen. Het aantal incidenten op de stadsbus is de afgelopen jaren weer toegenomen. Tot en met oktober van dit jaar zijn er 455 incidenten geregistreerd. Daarnaast is het reizigersoordeel over de veiligheid op de stadsbus te laag.

Grote steden problematiek
Connexxion zegt in Almere met dezelfde problematiek te maken te hebben als in de grote steden. De stad telt relatief veel jongeren. Daarnaast is er een open instapregime ingevoerd. Dat werkt volgens woordvoerder Henri Beltman zwartrijden in de hand, waaruit veelal agressieve situaties ontstaan bij controles.

Vakbond FNV onderschrijft de analyse van Connexxion. "De cijfers zijn heel zorgelijk. Er is dus elke dag wel iets aan de hand, een bedreiging, spugen of schelden. Het gevolg is ook dat mensen de bus niet meer in gaan. Almere is qua inwoners gegroeid, maar het aantal reizigerskilometers daalt", aldus Jan Heilig van de vakbond.

Meer toezichthouders nodig
Dagelijks reizen 50 - 70 .000 personen met de bus. Daarvoor heeft Connexxion nu 21 controleurs, die 7 dagen per week de veiligheid in de gaten houden. "Veel minder dan in de grote steden. Er waren in Almere tijdelijk meer toezichthouders door extra geld van het Rijk. Toen zag je de cijfers ook dalen. Het is een kwestie van geld."

De vakbond vindt dat er meer moet gebeuren. De chauffeurs zouden geen geld meer op de bus bij zich moeten hebben. Kaartverkoop kan dan alleen nog met een bankpas gebeuren. Verder wil FNV dat in alle buscabines een uitschuifbare veiligheidsruit voor chauffeurs komt en DNA-setjes om bij spuugincidenten daders op te kunnen sporen.

Nieuw contract
De gemeente Almere wil in 2018 een nieuw contract afsluiten voor het busvervoer. Nu is volgens Connexxion en FNV dan ook het moment om bij de aanbesteding de sociale veiligheid goed te regelen. Connexxion meent dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. De overheid zou dan ook voor voldoende geld moeten zorgen om de veiligheid te waarborgen. "Nu moet de vervoerder zowel het rijden met de bussen als de veiligheid uit één budget betalen. Er moet apart geld komen voor veiligheid zoals in de grote steden het geval is", aldus Beltman van Connexxion.

Reactie gemeente
De gemeente heeft met andere partijen zoals Connexxion, NS en politie een Lokaal Veiligheids Arrangement afgesloten. Daarin is voor 2014 opgenomen dat de gemeente het aantal incidenten met tien procent wil laten dalen en streeft naar een 7,5 voor het veiligheidsgevoel onder reizigers. In plaats daarvan is het totaal aantal incidenten de laatste jaren gestegen en heeft Connexxion de 7,5 nooit gehaald. Vorig jaar scoorde Almere een 7,2.

De gemeente geeft aan dat de veiligheid een belangrijk aandachtspunt blijft. In een schriftelijke reactie laat een woordvoerder weten dat bij de analyse van de cijfers het van belang is een onderscheid te maken tussen de soorten incidenten. De strafbare incidenten zoals mishandeling en bedreigen, als ook de niet-strafbare incidenten zoals schelden en lastigvallen zijn na 2010 fors gedaald en sinds 2014 op een redelijk constant niveau gebleven. Alleen in het laatste kwartaal van 2014 en in 2015 is er een toename te zien. De overige incidenten zoals voeten op de banken, roken en het vies van maken van de bus "fluctueren meer".

Almere wil samen met de andere partners meer inzicht in de oorzaken om te kunnen bepalen wat aan de toename van incidenten gedaan kan worden. Een stijging van de overige incidenten kan volgens de gemeente een gevolg zijn van een grotere controledruk. Verder gaat het niet per se om het nemen van extra maatregelen, maar meer om het gerichter en flexibeler inzetten van controles.

De komende jaren is er minder geld voor het busvervoer in Almere. Bij het afsluiten van een nieuw contract vanaf 2018 wil de gemeente wel dat er een afzonderlijk budget komt voor sociale veiligheid. Hoeveel geld daarvoor opzij wordt gezet, is nog niet vastgesteld.

Burgemeester Franc Weerwind, die voor de veiligheid in de stad verantwoordelijk is, kan voorlopig nog niet voor de camera van Omroep Flevoland op de cijfers reageren.

Overzicht incidenten
Een compleet overzicht van alle geregistreerde incidenten over de afgelopen jaren, vind je hieronder.

[https://localfocus2.appspot.com/5677c78006dfa]



WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel