Meer onderzoek naar overlevingskans Noordzeevis

URK • Di 22 december 2015 | 10:38 • Dinsdag 22 december 2015 | 10:38
Er is meer onderzoek nodig naar de overlevingskans van gevangen vis als de dieren worden teruggegooid in de Noordzee. Dat zegt de Wageningen Universiteit, die onderzoek doet voor het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek is nodig in verband met de invoering van de aanlandplicht, waar Urker vissers zich vanaf 1 januari ook aan moeten houden.

De aanlandplicht houdt in dat alle vis die wordt gevangen aan land wordt gebracht. Te kleine vissen werden tot nu toe direct weer overboord gegooid. Urker vissers verwachten door deze maatregel meer werk en hogere kosten.

Uit voorlopige onderzoeksresultaten die in handen zijn van Omroep Flevoland, blijkt dat zo'n driekwart van de gevangen schol en tong het teruggooien niet overleeft. Door aanpassingen aan boord van vissersschepen kan de overlevingskans van vis wel aanmerkelijk vergroot worden. Bij vergelijkbare onderzoeken in Engeland en België waren er andere resultaten. Om een definitief beeld te krijgen is volgens de Universiteit dus meer onderzoek nodig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel