Bibliotheek terug naar oude nest

Zeewolde 7 januari 2016
Bieb Zeewolde terug naar oude nest
FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde verhuist dit voorjaar terug naar de oorspronkelijke locatie aan de Kerkstraat. In dat gebouw zit nu de ontmoetingsplaats de Oude Bieb, maar die verhuist naar een andere locatie. Dat project is opgezet door de Zeewolder stichting De Basisz, die de ruimte huurt nadat het pand jarenlang had leeggestaan.

De bibliotheek vertrok in 2006 uit het pand, omdat het te klein was en niet aan de eisen voldeed. Nu is er volgens Flevomeer Bibliotheek Zeewolde juist minder ruimte nodig, onder meer omdat het inwonertal van Zeewolde langzamer groeit dan verwacht.

Leegstand
Het gebouw van de bibliotheek heeft zeven jaar leeggestaan na het vertrek van de bibliotheek in 2006. Voor de gemeente werd het gebouw een zorgenkindje. Er waren plannen voor een luxe grandcafé, traiteurswinkels, een wellnesscentrum en een minitheater. De buitenkant van het pand mocht niet veranderd worden, zoals afgesproken met Koen van Velsen, de architect van het gebouw. In de tussentijd was het pand meerdere malen doelwit van vandalen. Er is zelfs gedacht aan sloop. Uiteindelijk zijn al die plannen niet doorgegaan.

Basisz
In 2013 kwam De Basisz in het pand. De stichting maakte daar een ontmoetingsplek voor Zeewoldenaren. Onder de naam De Oude Bieb is er een koffiehuis gekomen waar jongeren werkervaring op kunnen doen. Het pand is in de jaren van leegstand erg verpauperd. De Basisz heeft het gebouw opgeknapt, in ruil daarvoor hoefde de stichting drie maanden geen huur te betalen. Inmiddels heeft de Oude Bieb een contract afgesloten met de verhuurder om tot 2018 in het pand te mogen zitten.

Ravelijn
Nu de bibliotheek verhuist vanuit winkelcentrum Ravelijn komt er een winkelpand van ruim 2.000 vierkante meter vrij in de winkelstraat. Het is nog niet duidelijk wat er op de huidige plek van de bibliotheek moet komen. Jaarlijks bezoeken 115.000 mensen de bibliotheek.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer