Vissers passen netten aan vanwege aanlandplicht

Urk 10 januari 2016
Vissers passen netten aan door aanlandplicht
Veel Urker Noordzeevissers hebben de eerste week na de invoering van de aanlandplicht met aangepaste netten gevist. Volgens Geert Meun van Visned heeft een deel van deze netten grotere mazen, waardoor ondermaatse vis er gemakkelijk uit kan ontsnappen.

Vissers die deze netten gebruiken, vallen volgens Meun onder een Brusselse uitzonderingsregel op de aanlandplicht. Zij hoeven de kleine vissen die alsnog in het net mee naar boven komen daarom niet verplicht aan wal te brengen. Wel moeten ze een logboek bijhouden over hun vangst.

De aanlandplicht is per 1 januari van kracht geworden voor de Noordzee. Vissers vreesden dat zij door de Britse en Franse overheid streng gecontroleerd zouden worden op de naleving ervan.

Maar volgens Visned was het de eerste week vooral de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit die de vissers heel fanatiek controleerde. Opvallend was daarbij volgens Geert Meun dat veel medewerkers van de NVWA niet op de hoogte van de uitzonderingsregel waren. Uiteindelijk heeft volgens hem geen enkele visser een proces verbaal gekregen.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer