Nadere inspectie nodig bij elf molens op scheurtjes

NOORDOOSTPOLDER • Ma 11 januari 2016 | 22:40 • Maandag 11 januari 2016 | 22:40
Een te dunne wand in combinatie met scheurtjes op het rotorblad is de oorzaak van het afbreken van een stuk windmolen in Noordoostpolder. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek naar het voorval. Van de windmolen, die deel uitmaakt van het windpark NOP Agrowind aan de Noordermeerdijk en Westermeerdijk, brak eind november het uiteinde van een rotorblad, de tip, af.

Fabrikant Enercon stelt vast dat de wand van het gemankeerde rotorblad dunner is dan in het ontwerp is vastgelegd en spreekt van een productiefout. Bij het onderzoeken van het brokstuk bleek dat de tip kon afscheuren door kleine scheurtjes die doorzetten als er flinke druk op uitgeoefend wordt. Onduidelijk is nog of deze fout bij meer rotorbladen en windmolens voorkomt.

NOP Agrowind laat weten dat de overige 25 windmolens allemaal met een telescoopcamera zijn gecontroleerd. Bij elf stuks zijn afwijkingen te zien en kan niet worden uitgesloten dat er scheurtjes aanwezig zijn. Deze molens staan dan ook stil in afwachting van een nadere inspectie. Veertien gecontroleerde turbines vertonen geen afwijkingen en draaien weer. Deze windmolens worden wel om de elf dagen opnieuw onderzocht op afwijkingen.

De scheurtjes zijn mogelijk het gevolg van te dunne wanden in de rotorbladen. Daarom worden bij alle molens ook nog wanddiktemetingen verricht. Dit onderzoek moet op hoogte plaatsvinden en is daardoor weersafhankelijk. Volgens NOP Agrowind wordt hiermee deze week begonnen, maar kan het wel enige tijd in beslag nemen.

Enercon bouwt ook in opdracht van Essent/RWE twaalf windmolens in de Noordoostpolder. Die molens zijn precies hetzelfde type als de 26 van NOP Agrowind. Een woordvoerder van Essent laat weten dat ook deze turbines niet draaien en worden gecontroleerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel