Gemeente gaat drugspanden sneller sluiten

Lelystad 13 januari 2016
Wietplantage
De gemeente Lelystad gaat harder optreden tegen inwoners van de stad die zich bezig houden met de teelt, fabricage en handel van soft- en harddrugs. De invoering van dit zogenoemde Damoclesbeleid vloeit voort uit afspraken die vorig jaar werden gemaakt met het Openbaar Ministerie, politie, verhuurders en elektriciteitsleveranciers.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben niet de mogelijkheid te voorkomen dat een woning of gebouw gebruikt wordt voor hennepteelt en drugshandel. Een burgemeester heeft die bevoegdheid wel. Als is vastgesteld dat in een pand met drugs wordt gewerkt, kan de gemeente overgaan tot sluiting.

Als iemand voor de eerste keer betrapt wordt op een wietplantage volgt een waarschuwing. Maar als het om grote hoeveelheden drugs gaat of duidelijk is dat het niet een eenmalige overtreding is, kan de burgemeester het pand toch sluiten.

Bij een tweede keer volgt sowieso sluiting. Ook als er sprake is van harddrugs treedt de burgemeester meteen op. De gemeente wil met de maatregel overlast van drugspanden terugdringen.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer