Conflict tussen vissorteerder en directie op visafslag

Urk 14 januari 2016
Visafslag Urk
Op de visafslag Urk is een conflict ontstaan tussen de directie en de zelfstandige vissorteerders. Het draait om de vergoeding voor het handmatige sorteerwerk, die op 1 januari eenzijdig door de afslag is gehalveerd.

Sorteermachine
Volgens de Combinatie van Vissorteerders is de vergoeding gehalveerd omdat de afslag een sorteermachine heeft gebouwd die een deel van het werk straks goedkoper gaat doen.

Het steekt de sorteerders dat die machine nog helemaal niet operationeel is, maar zij nu al wel gekort worden. Bovendien hebben ze de afgelopen jaren al veel moeten inleveren vanwege de slechte marktomstandigheden. Ook zijn ze boos dat de directie van de afslag voor de bediening van de sorteermachine de huidige sorteerders dreigt te passeren en ander personeel gaat aannemen.

Peken vliegwiel van Urker economie
Zo'n 150 Urkers sorteren twee keer in de week in totaal 800 ton vis met de hand. Dat levert ze een basisinkomen op naast bijvoorbeeld een studie of beginnend eigen bedrijf.

Volgens een woordvoerder van de zogenoemde peken is het sorteerwerk een vliegwiel van de Urker economie. Wanneer het werk verdwijnt, zijn de gevolgen volgens hem groter dan nu beseft wordt. Ze hopen nog steeds met de directie tot een oplossing te kunnen komen. Er zijn al jaren problemen tussen de vissorteerders en de directie van de visafslag.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer