Stichting Bootvluchteling niet bang voor arrestaties

Zeewolde 15 januari 2016
Geen angst voor arrestatie
De Stichting Bootvluchteling uit Zeewolde is niet bang dat haar medewerkers op het Griekse eiland Lesbos gearresteerd worden wegens mensensmokkel. Daarmee reageert de stichting op het bericht dat twee Deense en drie Spaanse hulpverleners door de politie zijn opgepakt.

De hulpverleners zouden bezig geweest zijn met een reddingsoperatie van 51 vluchtelingen. Griekenland beschuldigt ze echter van mensensmokkel.

Nauw overleg kustwacht
Stichting Bootvluchteling voert vergelijkbare reddingsacties uit. Een woordvoerder zegt dat er altijd in nauw overleg met de kustwacht wordt gewerkt. "Niet alle feiten zijn op dit moment bekend, maar wat we nu weten is dat het bij de arrestaties gaat om teams die geen lid zijn van het gecoördineerde team met de kustwacht. Bovendien zou dit in het gebied rond Mytilene zijn gebeurd, terwijl wij in Molyvos opereren. Dit zijn verschillende kustwachtdistricten."

Waarschuwingen genegeerd
"Naar wat wij hebben gehoord, hebben de gearresteerde mensen zich ondanks meerdere waarschuwingen niet gehouden aan de spelregels zoals de kustwacht/Frontex die voorschrijft. Dit heeft donderdag uiteindelijk geleid tot arrestaties en de kustwacht lijkt hier ook een serieus signaal mee te willen afgeven."

Spelregels
"Vooralsnog zien wij geen reden onze missie aan te passen. Zolang we ons aan het protocol houden, voorzien we geen problemen. Duidelijk is dat we in ieder geval geen loopje kunnen nemen met de spelregels," zegt de woordvoerder.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer