Eis: werkstraf en rijverbod voor inrijden op politieauto

Almere 18 januari 2016
Tegen een 20-jarige Almeerder die tijdens een politieachtervolging met hoge snelheid op een politieauto inreed, is in hoger beroep een werkstraf van 200 uur geëist. Ook vindt het Openbaar Ministerie dat de man een rijverbod van een half jaar moet krijgen en een maand voorwaardelijke celstraf.

De Almeerder reed vorig jaar op de A12 bij Harmelen in zijn auto die niet APK gekeurd was. Hij negeerde een stopteken van de politie en ging er met hoge snelheid vandoor. In Zeist reed hij met hoge snelheid op een politiewagen af. Doordat die op het laatste moment naar voren reed, kon een aanrijding worden voorkomen. Uiteindelijk werd de man in de buurt van Zeewolde tot stilstand gebracht.

De 20-jarige moest zich aanvankelijk bij de politierechter verantwoorden voor poging tot doodslag op de agenten in Zeist. Dat kon niet bewezen worden, maar poging tot zware mishandeling is de Almeerder zeker aan te rekenen, vond ook de aanklager in hoger beroep. Die hield daarom vast aan de straf die de politierechter eerder oplegde.

"Genoeg ruimte"
De Almeerder ging tegen die straf in hoger beroep. Hij zegt helemaal niet op de politieauto te hebben ingereden. De uitwijkmanoeuvre van de politiewagen was volgens hem onnodig, omdat er ruimte was om de blokkade te passeren.

De advocaat van de 20-jarige vroeg dan ook om vrijspraak. Ook zou de auto, die na de aanhouding in beslag is genomen, aan de Almeerder moeten worden teruggegeven.

Het gerechtshof doet op 1 februari uitspraak.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer