MC Groep betaalt lening ziekenhuis niet terug

Lelystad 28 januari 2016
MC Groep betaalt lening ziekenhuis niet terug
De MC Groep betaalt ook het laatste deel van een lening niet terug, die zij in 2009 van de gemeente Lelystad kreeg om het ziekenhuis in Lelystad te redden. Dat schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad.

De gemeente verstrekte in 2009 een lening van in totaal twee miljoen euro. De MC Groep zou die in drie termijnen terugbetalen, maar alleen als het financieel beter ging met het ziekenhuis. Weliswaar is de financiële positie verbeterd, maar niet genoeg om de lening te kunnen aflossen. In 2012 en 2013 heeft de MC Groep de lening ook niet terugbetaald. Om dezelfde reden heeft de provincie Flevoland eerder haar lening van twee miljoen euro ook niet teruggekregen.

De gemeente Noordoostpolder heeft onder andere voorwaarden een langlopende lening van 2,4 miljoen euro uitstaan bij de MC Groep. De gemeente Noordoostpolder heeft geen signalen dat het ziekenhuis niet aan zijn verplichtingen voldoet.

Geschiedenis
De bijna failliete IJsselmeerziekenhuizen werden in 2009 overgenomen door de MC Groep van Loek Winter. Dat kon alleen met financiële steun van het Rijk, de provincie en de gemeenten Lelystad en Noordoostpolder.

Toenmalig minister Klink gaf via de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 18 miljoen euro zogeheten balanssteun. Daarvan heeft de MC Groep 12 miljoen ontvangen. De laatste 6 miljoen heeft het ziekenhuis niet nodig gehad, omdat de financiële situatie tussentijds was verbeterd.

De leningen van de provincie en gemeente Lelystad van elk 2 miljoen euro zouden pas worden terugbetaald, als de ziekenhuizen over voldoende vermogen zouden beschikken. De norm die hierover was afgesproken is tussen 2012 en 2014 nog niet gehaald.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer