Geen verbod bijeenkomst met islamitische sprekers

Almere 28 januari 2016
Haitham al Hadad
De omstreden bijeenkomst met twee islamitische sprekers in Almere Buiten zondag kan doorgaan. Burgemeester Franc Weerwind heeft de bijeenkomst niet verboden.

Over het evenement was commotie ontstaan omdat de sprekers eerder extremistische uitspraken hebben gedaan. Een aantal politieke partijen had burgemeester Weerwind om een verbod gevraagd. Eerder nam de voltallige gemeenteraad al een motie aan dat de burgemeester onverdraagzame salafistische predikers in de stad moet voorkomen.

Volgens de burgemeester is er samen met het Openbaar Ministerie en de politie daarom gekeken naar de bijeenkomst maar zijn er geen gronden om die te verbieden. De sprekers komen niet voor op de lijst van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Ook hebben ze geen strafbare uitspraken gedaan. Weerwind verwacht niet dat de openbare orde en veiligheid wordt verstoord.

De Dawah Groep uit Utrecht heeft de bijeenkomst in het TMG congres- en partycentrum georganiseerd om uitleg te geven over het salafisme. Dat is een verzamelterm voor de stromingen binnen de soennitische islam. Salafisten willen terugkeren naar de basis van de islam, wat zij de zuivere islam noemen.

Weerwind laat weten dat de bijeenkomst via een live-stream op het internet te volgen zal zijn. Ook is er politie in de zaal aanwezig om te kunnen ingrijpen als dat nodig is.

De fractie van VNL in de Tweede Kamer heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie inmiddels gevraagd de bijeenkomst in Almere alsnog te verbieden.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer