Verantwoordingsdebat over inzet noodbevel gaat door

Noordoostpolder 1 februari 2016
Debat over inzet noodbevel gaat door
Op maandag 22 februari moet burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder zich verantwoorden voor het inzetten van een noodbevel vorige week. Dat heeft het presidium van de gemeenteraad besloten.

Tijdens een besloten bijeenkomst in de Orchideeënhoeve werden donderdagavond de omwonenden geïnformeerd over de komst van een tweede opvang voor 450 vluchtelingen in Luttelgeest. Om te voorkomen dat een cameraploeg van Omroep Flevoland omwonenden te spreken zou krijgen voor of na de bijeenkomst, zette de burgemeester een noodbevel in. Dat gaf de politie de mogelijkheid om de omroepmedewerkers op ruime afstand te houden.

Oppositiepartijen zijn niet te spreken over het weren van de media op openbaar terrein. De SP vindt dat veel te ver gaan. ONS Noordoostpolder kwalificeert het optreden van de burgemeester als "een blamage". De kwestie veroorzaakte veel commotie in Nederland. Volgens veel mensen en instanties is de persvrijheid in het geding. Omroep Flevoland heeft besloten een rechtszaak te beginnen over het weren van journalisten.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer