Burgemeester niet ongerust over incidenten azc

Dronten 2 februari 2016
Burgemeester niet ongerust over incidenten azc
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten maakt zich niet ongerust over het aantal incidenten bij het azc in zijn gemeente. De politie publiceerde dinsdag cijfers van het aantal incidenten in 2015 per asielzoekerscentrum in Nederland. Dronten staat op de tweede plek met 201 incidenten. Allen Ter Apel scoort hoger met 403 meldingen.

Misdrijven
Volgens De Jonge bevinden zich onder de 201 incidenten 26 vermoedelijke misdrijven: 8 mishandelingen, 9 bedreigingen en 9 fietsendiefstallen. Dit zijn volgens hem de meest ernstige zaken en daarover wil hij in gesprek met de locatiemanager van het azc. De Jonge wil meer inzicht krijgen in de achtergronden van deze meldingen.

Goede samenwerking
Dat er in totaal ruim 200 incidenten zijn geregistreerd, is volgens de burgemeester een bewijs dat er in Dronten juist goed wordt opgelet en snel melding van een voorval wordt gemaakt. Dit komt door de nauwe samenwerking met de wijkagent, sportcoaches en maatschappelijk werkers. Daarnaast kunnen er meerdere meldingen over hetzelfde voorval in de registraties zijn opgenomen.

Minder meldingen in Luttelgeest
De gemeente Noordoostpolder laat weten dat er vorig jaar 71 incidenten op het azc in Luttelgeest zijn geteld. Volgens een woordvoerder zijn dat allemaal zaken waarvoor de politie is gekomen. Het betreft vooral kleinere zaken zoals vermissing van goederen, onderlinge ruzies en overlast van verwarde mensen. Voor mishandelingen en bedreigingen is de politie 9 keer langs geweest. De woordvoerder kan niet verklaren waarom in het azc Dronten dat bijna net zo groot is als Luttelgeest, aanzienlijk meer incidenten plaatsvinden.

Vooral vermiste goederen in Almere
In Almere zijn in 2015 in totaal 56 incidenten gerapporteerd. In 36 zaken is aangifte gedaan. Het gaat volgens de gemeente Almere in verreweg de meeste gevallen om vermiste goederen. In één geval gaat het om bedreiging en in één geval om éen misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid'.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer