"Aziatische bosmug verspreidt geen zika-virus"

LELYSTAD • Wo 3 februari 2016 | 14:50 • Woensdag 3 februari 2016 | 14:50
De kans is zéér klein dat de Aziatische bosmug het zika-virus kan overbrengen. Dat zeggen zowel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De mug is in 2013 in Lelystad aangetroffen. 

Muggenexpert Bart Knols beweerde maandagavond in het tv-programma Jinek dat de Aziatische bosmug ziektes, waaronder het zikavirus, zou kunnen verspreiden. Hij zegt zich te baseren op drie wetenschappelijke studies. Wat Knols betreft is er snel aanvullend onderzoek nodig.

Volgens het RIVM en de NVWA zijn er geen feiten die deze uitspraak onderbouwen. Daarnaast komt zowel de mug als het zika-virus niet tot weinig voor in Nederland. Alleen de gele koortsmug zou het zika-virus kunnen overbrengen, maar die komt niet voor in Nederland. Overigens blijft de NVWA, net als vorig jaar, de Aziatische bosmug in Lelystad bestrijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel