PVV Almere kampioen vragen stellen

Almere 7 februari 2016
De PVV in Almere is de absolute kampioen schriftelijke vragen stellen. Dat blijkt uit onderzoek door Omroep Flevoland van cijfers van de gemeenteraad. In de afgelopen zes jaar bevroeg de PVV het college van burgemeester en wethouders 197 keer. Dat is 37 procent van alle schriftelijk vragen. In totaal moest het college in dezelfde periode 522 schriftelijke vragen beantwoorden.

De Partij voor de Vrijheid stelde veelal vragen over veiligheid, transparantie van bestuur en de Floriade. Meer dan andere partijen stelt de PVV vragen naar aanleiding van berichten in lokale en regionale media.

Ruimtelijke Ordening
De Partij van de Arbeid stelde 73 vragen en staat daarmee op de tweede plek. Er belandde in de afgelopen jaren een flinke stapel vragen van de PvdA op het bureau van de wethouder Ruimtelijke Ordening. Opmerkelijk, aangezien deze wethouderspost al jaren in handen is van PvdA-wethouders.

Oppositie
Op de derde plek van vragenstellers staat Leefbaar Almere met 47 vragen. De partij maakt sinds de verkiezingen in 2014 deel uit van de college. Maar de stap van oppositie naar coalitie heeft geen gevolgen gehad voor het aantal vragen dat wordt gesteld. De teller blijft op gemiddeld acht vragen per jaar staan.

Nul
De minste vragen werden in de afgelopen jaren gesteld door de ChristenUnie (19) en het CDA (14). In 2012 en 2013 stelde het CDA zelfs helemaal geen schriftelijke vragen. Voor de ChristenUnie stond de teller in 2013 ook op nul.

Op basis van de schriftelijke vragen in 2015 heeft Omroep Flevoland een top 5 gemaakt van onderwerpen waar de Almeerse raad vragen over stelden. In 2015 werden in totaal 110 vragen gesteld.

1. Veiligheid (30), waarvan de meeste door de PVV
2. Transities in de zorg (15), de meeste door de SP
3. Beheer en Onderhoud (13), de meeste door de PvdA
4. Ruimtelijke Ordening/Wonen (8), de meeste door D66
5. Landelijke regelgeving (7), de meeste door D66


© omroep flevolandsitemap | disclaimer