Inspectie: Belangenverstrengeling bij bouw Berechja

Urk 23 februari 2016
Belangenverstrengeling bij bouw
Bij de bouw van het Berechja College op Urk is er sprake geweest van belangenverstrengeling. Het toezicht op het bouwproject en de bouw zelf werden uitgevoerd door bedrijven met dezelfde eigenaar. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs in een rapport dat dinsdag openbaar is gemaakt.

De school besloot in 2011 voor zo'n 4,5 miljoen euro een nieuw pand te bouwen en een oud gebouw te renoveren. Uiteindelijk bleek dat het veel meer geld had gekost, ruim 7,1 miljoen euro. Naast dit fiasco zorgde een teruglopend aantal leerlingen ervoor dat het Berechja in grote financiële problemen terechtkwam.

Bouwer en controleur van één eigenaar
De onderwijsinspectie heeft onderzocht of de school wel alle regels heeft gevolgd bij de bouw. De onderzoekers komen tot de conclusie dat het Berechja voor een plaatselijk bouwbedrijf heeft gekozen, zonder prijzen van andere bouwbedrijven op te vragen. Een ander bedrijf werd ingehuurd om de bouw te controleren, maar dat had dezelfde eigenaar als het bouwbedrijf. Dat vindt de onderwijsinspectie belangenverstrengeling.

Hoger tarief dan gebruikelijk
Voor het bouwtoezicht werd ook een hoger tarief berekend dan normaal. De kosten waren zo hoog, dat het project Europees aanbesteed had moeten worden. Dat is niet gebeurd en daarmee is de procedure volgens de inspectie onrechtmatig geweest.

Schoolbestuur spreekt van losse projecten
In een reactie spreekt het Berechja college tegen dat er een aanbestedingsprocedure gevolgd moest worden. Volgens het schoolbestuur zijn de nieuwbouw en de renovatie twee aparte projecten, die los van elkaar niet boven de aanbestedingsnorm uitkomen.

Het onderzoek heeft ruim anderhalf jaar geduurd. De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat de bevindingen niet leiden tot een handhavingstraject.


© omroep flevolandsitemap | disclaimer