Vernietigend rapport over Cultuurbedrijf NOP

NOORDOOSTPOLDER • Do 25 februari 2016 | 16:31 • Donderdag 25 februari 2016 | 16:31
De rekenkamercommssie heeft een vernietigend rapport geschreven over de totstandkoming van het Cultuurbedrijf in Noordoostpolder. Belangrijkste punt van kritiek is dat de regie van de gemeente op het project tekort is geschoten. Verder heeft de gemeenteraad zich te passief opgesteld.

In het Cultuurbedrijf zijn theater 't Voorhuys, het Muzisch Centrum, de Kunstuitleen en museum Schokland samengebracht om op die manier te bezuinigen. Volgens de rekenkamer is er bij het maken van de plannen niet gekeken of ze haalbaar zijn en zijn de financiële risico’s onderschat. Verder zijn de kosten en inkomsten slecht onderbouwd en niet getoetst door een onafhankelijke externe partij.

Ook concludeert de rekenkamer dat de kosten van het project Cultuurbedrijf fors zijn geweest. De budgetten voor externe inhuur en frictiekosten waren veel te hoog. De aannames dat de inkomsten vanaf het eerste jaar jaarlijks met gemiddeld 5% zouden stijgen, waren volgens de rekenkamer niet realistisch.

De gemeenteraad krijgt ook een veeg uit de pan. De raad heeft zich passief opgesteld als het gaat om het bespreken van belangrijke stukken en bij de besluitvorming. Verder heeft de raad budgetten vastgesteld zonder daar vragen over te stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel