Moslimjongeren boos op burgemeesters

Almere 25 februari 2016
Moslimjongeren boos op burgemeesters
Woordvoerder Omar Asif
Omstreden prediker Haitham Al-Haddad
De organisatie Moslimjongeren Almere is boos op de Flevolandse burgemeesters. Aanleiding is de brief die de Almeerse burgemeester Franc Weerwind schreef aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Daarin vraagt Weerwind namens de zes burgemeesters om een lijst van omstreden moslimpredikers. Met zo'n lijst van het ministerie kunnen burgemeesters actie ondernemen als zij in de provincie komen spreken.

De Moslimjongeren Almere vinden het verzoek aan de minister een kwalijke zaak. De lijst van ongewenste sprekers kan dienen als instrument voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Weerwind wilde een conferentie op 31 januari in Almere waar gesproken werd over het salafisme, verbieden, maar dat bleek juridisch niet haalbaar.

In tegenstelling tot waar voor werd gevreesd, riepen de predikers daar op tot verzoening. Voor de Almeerse Moslimjongeren het bewijs dat censuur ongewenst is. De jongeren willen juist discussie over de verscheidenheid aan mensen en levensovertuigingen.

Burgemeester Weerwind laat in een reactie weten dat de mening van de Moslimjongeren Almere niets verandert aan zijn opvatting dat er wel degelijk zo'n lijst moet komen. Binnenkort staat er weer een gesprek op de agenda tussen de twee partijen en daarin zal de lijst volgens Weerwind ook besproken worden.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer