Goedkoop wonen in Zeewolde, duur op Urk

Flevoland 29 februari 2016
Urkers zijn dit jaar relatief veel geld kwijt aan de gemeentelijke belastingen, terwijl inwoners van Zeewolde juist goedkoop uit zijn. Dat blijkt uit een vergelijking van de woonlasten in de Flevolandse gemeenten. De meeste huishoudens hebben hun aanslag voor de lokale heffingen inmiddels ontvangen.

Een huishouden bestaande uit vier of meer mensen betaalt op Urk gemiddeld bijna 940 euro*, terwijl datzelfde gezin in Zeewolde ongeveer 670 euro kwijt is aan de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Ook eenpersoonshuishoudens betalen op Urk het meest en in Zeewolde het minst.

Ozb lager in Dronten
Dronten heeft dit jaar, als enige gemeente in Flevoland, het tarief voor de ozb iets laten dalen. Daarbij komt dat de tarieven voor de rioolheffing en afvalstoffenheffing gelijk zijn gebleven en huiseigenaren bij een gelijkblijvende of afgenomen woningwaarde dus iets goedkoper uit zijn dan vorig jaar.

Rioolheffing in Lelystad
Ook opvallend is de nieuwe tariefstelling van Lelystad voor de rioolheffing. Met ingang van dit jaar zijn er vier verschillende tarieven voor huishoudens bestaande uit één, twee, drie of vier en meer mensen. Dat pakt voor de alleenstaanden en huishoudens van vier personen of meer onvoordelig uit. Zij betalen respectievelijk 30 en 50 euro meer aan rioolheffing dan in 2015. Volgens de gemeente zijn hierover wel wat telefoontjes binnengekomen, maar een storm van kritiek is uitgebleven.
* Bij de woonlasten voor huishoudens vanaf vier mensen op Urk is het tarief voor een grote afvalcontainer gehanteerd. In het geval van een kleine afvalcontainer komt het totaal van woonlasten voor 4+ gezinnen op Urk uit op € 860,55
© omroep flevolandsitemap | disclaimer