"Het kan niet zo zijn dat alleen mannen aan de macht blijven!"

Flevoland 6 maart 2016
Jorritsma over Internationale Vrouwendag
"Het kan niet zo zijn dat alleen mannen aan de macht blijven!" Dat zegt Annemarie Jorritsma, de oud burgemeester van Almere, in het kader van Internationale Vrouwendag. Jorritsma zet zich tegenwoordig onder andere in om meer vrouwen op topposities te krijgen.

In de Flevolandse politiek en het bedrijfsleven ligt het percentage vrouwen nog altijd ver onder de 50 procent. Bij de zes Flevolandse gemeenteraden scoren Dronten en Almere met zo'n 40 procent het best. Hekkensluiter is Urk, daar is 18 procent van de gemeenteraad vrouw. Bij de colleges van burgemeester en wethouders wordt nog slechter gescoord. Van de 38 bestuurders zijn er slechts 6 vrouw.

"Er is zo verschrikkelijk veel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat teams die gemengd zijn veel succesvoller zijn dan teams van alleen maar oude mannen met sigaren", zo reageert Jorritsma op de cijfers. Ze spreekt dan ook de hoop uit dat het aantal vrouwen op topposities de komende jaren fors zal stijgen.

Dat is volgens haar een taak van mannen én vrouwen samen. "Wij weten dat vrouwen gewoon altijd aan zichzelf twijfelen. Ik ben daar inmiddels gelukkig een beetje overheen, maar dat heb ik ook zelf heel lang gehad. Daar moeten vrouwen zich overheen zetten. Heel belangrijk is ook dat bij selectieprocedures niet alleen gekeken wordt naar de man die altijd zegt dat hij het kan."

Bekijk hier een overzicht van het percentage vrouwen in de Flevolandse politiek:
© omroep flevolandsitemap | disclaimer