Gemeenteraad wil meer inspraak over veiligheid OV

Almere 17 maart 2016
Een groot deel van de Almeerse gemeenteraad vindt dat er te weinig is gedaan met veiligheidsadviezen van de raad en andere betrokken partijen bij de aanbestedingsprocedure voor het busvervoer. Ook vreest men in de toekomst geen zeggenschap te krijgen over veiligheidsmaatregelen. De raad vindt, net als vakbond FNV, dat de veiligheid in de bus een te kleine rol speelt in de concessietekst die door de gemeente is vastgesteld.

Dat terwijl de raad eerder met veel suggesties kwam op dit punt. De PVV had het idee dat de raad voor 'de kat zijn k' met ideeën is gekomen, de SP 'was liever een avond gaan kantklossen.' Volgens verantwoordelijk wethouder Frits Huis is sociale veiligheid voor het college prioriteit nummer één en is het goed om er regelmatig over te spreken.


Veiligheid geen gunningsfactor
Huis benadrukt dat sociale veiligheid officieel geen gunningsfactor mag zijn, dat is volgens Huis afgesproken door de vervoerssector. Huis merkte op dat de FNV aan tafel zat toen dit werd besloten. De wethouder wil de veiligheid in de bus daarom jaarlijks bespreken. Hij wil de jaarlijkse subsidie van 1 miljoen euro voor veiligheid dan met de raad bespreken.

Inbreng raad
De VVD vroeg zich af of de wethouder wel de middelen heeft om een door de raad voorgestelde veiligheidsmaatregel op te leggen aan de vervoerder als deze niet in de concessie staat. De wethouder beloofde met een raadsbrief te komen waarin hij gaat aangeven op welke manier en op welke momenten de raad haar zegje kan doen over sociale veiligheid.

Huis noemt opmerking PVV'er 'schandalig'
Aan het eind van het debat botste de wethouder, net als eerder op de avond, met PVV'er Boutkan. Toen Boutkan vroeg wat de wethouder zou doen als er na deze aanbesteding, waarin volgens de PVV te weinig wordt gedaan om de veiligheid te vergroten, toch weer een buschauffeur in elkaar wordt geslagen reageerde Huis aangedaan. "Ik vind het schandalig dat de verantwoordelijkheid voor iets wat altijd overal kan gebeuren, nu op mijn bordje wordt neergelegd."

 
© omroep flevolandsitemap | disclaimer