Serie: Stedenbouwkundige geeft jubilerend Stadshart een 9

Almere 20 maart 2016
Het Stadshart van Almere viert komende maand zijn tiende verjaardag. Op 1 april 2006 gingen de eerste winkels open. Reden om deze week terug te blikken op de historie van wat nog steeds 'het nieuwe centrum' wordt genoemd.

De eerste paal ging in 1999 de grond in. Zo'n zeven jaar lang werd er gebouwd voordat de eerste winkels open konden. Stedenbouwkundige Maarten Schmitt was één van de leden van het Quality Team dat adviseerde en toezicht hield op de bouw. Met een tevreden gevoel kijkt hij nu terug op het resultaat. "Op een schaal van tien is het een negen", zegt hij.

De bouw van het centrum ging niet zonder slag of stoot. De geplande opening werd één dag van tevoren uitgesteld. Brandveiligheid en enkele andere zaken waren namelijk niet in orde. Maar inmiddels staat er volgens Schmitt een centrum dat zich heeft bewezen, en met maar weinig andere steden te vergelijken is: "In veel steden wordt er aan de rand van de stad iets nieuws gebouwd. Grote shopping malls. Dat is iets dat altijd ten koste gaat van het bestaande centrum. Hier vind je dat fenomeen wat je altijd aan de rand hebt in hartje stad. Prachtig."

Volgens Schmitt is het te roemen dat Almere doorzettingsvermogen heeft getoond. "Als je ergens aan begint is het toch menselijk dat je halverwege gaat twijfelen en dat het dan net niets wordt. Hier zijn ze overtuigd geweest: zo moet het, en zo maken we het af."

© omroep flevolandsitemap | disclaimer