'Gebiedsafsluiting heeft ernstige gevolgen voor visserij'

Urk 21 maart 2016
"Gebiedsafsluiting heeft errnstige gevolgen voor visserij"
Een eventueel visverbod in de natuurgebieden Friese Front en Centrale Oestergronden in de Noordzee heeft grote negatieve gevolgen voor de vissers op Urk. Dat zegt Andries de Boer van Rederij L. De Boer en Zonen en bestuurder bij VisNed.

De Boer maakt zich zorgen over de toekomst van de sector. Volgens hem vist een deel van de kleinere vissers minstens 80 procent van de tijd naar tong, schol en tarbot in de bewuste gebieden. Zijn rederij is daar vooral in het winterseizoen actief.

De Urker werkt zelf nauw samen met de overheid om plannen te maken voor bedreigde natuurgebieden in de Noordzee. De vissers hebben zelf afsluiting van ongeveer 30 procent van de twee gebieden voorgesteld. Volledige afsluiting, wat een aantal wetenschappers voorstelt aan minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Van Dam, gaat de reder te ver.

De Boer wil van de overheid weten of zij nog toekomst ziet in de visserijsector, want daarvoor hebben vissers meer ruimte nodig dan nu. De jonge generatie Nederlandse vissers ziet door alle beperkingen en regels en de komst van windmolenparken al bijna geen toekomst meer in het vak, aldus De Boer.
© omroep flevolandsitemap | disclaimer