Oplossen fietschaos stations kost tonnen extra

Almere 27 maart 2016
Het probleem van Almeerders die hun fiets wildparkeren is veel groter dan gedacht. Had de gemeente Almere nog in 2013 berekend 238.000 euro nodig te hebben om de overlast van wildparkeerders op te lossen, nieuwe berekeningen wijzen op een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Klachten van ondernemers, centrumbewoners en gebruikers over het tekort aan fatsoenlijke fietsenstallingen zijn aan de orde van de dag. Dat schrijft de gemeente in het Meerjarig Infrastructuur Plan Almere 2016-2020. Investeringen met geld van de gemeente en ProRail moet orde in de chaos scheppen.

De gemeente werkt dit jaar een plan uit. Zo wordt onder meer het aantal fietsenrekken in Stad en Buiten uitgebreid. Dat gaat 4 ton kosten. Verder wordt er 160.000 euro uitgegeven voor handhaving en communicatie. Ook wordt er een depot ingericht waar verwijderde fietsen opgehaald kunnen worden. Daarnaast wil Almere 160.000 euro uittrekken om het gebruik van bewaakte fietsenstallingen te verbeteren.

De grootste fietschaos is te vinden rond het station Almere Centrum. De onderdoorgang van het station staat vol met rijwielen die eigenlijk in een stalling moeten staan. Door uitbreiding van het aantal treinen de komende jaren, wordt de chaos alleen maar groter. Een serieuze oplossing is het ombouwen van het onderste parkeerdek van de Schoutgarage tot fietsenstalling. ProRail gaat dat betalen.

Om de overlast van wildparkeerders op de stations Muziekwijk en Parkwijk aan te pakken, worden de overdekte fietsenstallingen verplaatst. Die liggen nu onlogisch uit de route.

© omroep flevolandsitemap | disclaimer